Реставрират Етнографския музей в Бургас, създават улица на занаятите

Община Бургас ще реставрира сградата на Етнографския музей в града и ще изгради „улица на занаятите“ в прилежащото ѝ дворно пространство.

Това ще се случи с финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“, като вече е одобрен проектът „Път на културно-историческите ценности през вековете“. В него ще бъдат инвестирани 1.6 млн. лв.

Дейностите включват благоустрояване и изграждане на ул. „Алеко Константинов“, която ще се превърне в място за занаятчии. Ще се реставрира сградата на Етнографския комплекс с прилежащото дворно пространство и ще се обособят споделени културни пространства на открито. Така ще се изгради етнографски ансамбъл на занаятите, обособявайки единна зона за изкуства с общ характер и дух.

Етнографският музей е най-големият по рода си в Югоизточна България и е предпочитана локация за всички, желаещи да научат повече за традиционния български бит и култура. В двора с градина се провеждат множество фолклорни изяви, детски школи, концерти и възстановки на обичаи.

Помещава се в старинна сграда в центъра на града, зад катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и съставлява историческото ядро на Бургас заедно с прилежащия площад, училището и уличките в съседство.

Изграден е през 1873 г. от известния бургаски кмет Димитър Бракалов. В него е разположена основната етнографска експозиция, създадена през 1981 година.

Вашият коментар