Румен Радев: Постиженията на музикалната академия имат световно измерение

Постиженията на Националната музикална академия и признанията на нейните блестящи възпитаници и преподаватели имат световно измерение. Това е доказано, защото от първия ден на нейното създаване до днес тези възпитаници и преподаватели са в елита на световната музикална сцена и наука. Това заяви  президентът Румен Радев в зала „България” в приветствието си по случайтържественото отбелязване на 100 години от създаването на Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров“.

Държавният глава подчерта, че музикалното образование е доказана емблема на страната ни със своето високо ниво, за което принос имат поколения наред, отдали живота си на музиката. По думите му най-блестящото свидетелство за него са възпитаниците на академията. Затова президентът с готовност е приел и патронаж на инициативата за изграждане на нова българска музикална зала, основен двигател на която е професор Сава Димитров. „Трябва да разширяваме нашето културно и духовно пространство. Младите хора, които излизат на сцената, имат нужда от красива, функционална зала, която да бъде на висотата на техния талант”, посочи президентът.

Румен Радев благодари на преподавателския екип на Националната музикална академия, че съхранява българската музика и я развива, разширявайки духовното влияние и издигайки авторитета на страната ни. „Искам да ви пожелая все така, както вашите предци, да доказвате, че българският талант няма граница, която да не може да премине, няма сцена, която да не може да покори и няма публика, която да не може да завладее”, обърна се президентът към възпитаниците на академията.

По случай годишнината държавният глава връчи плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ на ректора на Националната музикална академия проф. Сава Димитров. В рамките на събитието беше открито и 52-то издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, който се провежда под патронажа на президента.

За автора

Вашият коментар