170 години от рождението на Иван Вазов

Времето от 1880 до 1886 г. Патриарха на българската литература прекарва в Пловдив
 
Това е  един от най-активните и силни негови периоди – депутат е в Областното народно събрание на Източна Румелия, председател е  на Пловдивското научно книжовно дружество, издава списание „Наука“, заедно с Константин Величков редактират вестник „Народний глас“, издават първото чисто литературно списание „Зора“ и книгата „Българска христоматия“, чрез която запознават читателите със сто наши и чужди автори…
 
В Пловдив Вазов пише „Епопея на забравените“, „Немили-недраги“, „Чичовци“, стихотворенията „Българският език“, „Новото гробище на Сливница“, разказът „Иде ли?“ и др. Неслучайно Народната библиотека в Пловдив носи неговото име. 
 
По повод 170-годишнината и независимо от необичайните обстоятелства, НБ “Иван Вазов“  набеляза редица инициативи, посветени  на своя патрон.
 
Началото се поставя с експонирането на изложба, посветена на най-четената българска книга – романа „Под игото“. Тя е създадена през 2019 г. по повод 125-годишнината от написването му и е любезно предоставена на библиотеката от Къща музей „Иван Вазов“ – Сопот. Изложбата съдържа 15 табла и проследява творческата история на романа, показва различни издания, представя прототипите на героите и т.н. Цитирани са книги и статии на литературни критици и познавачи на творчеството на Иван Вазов. Подредбата на таблата е тематична и има своя логика.
 
Изложбата ще може да бъде видяна от 9 до 30 юни 2020 г. във фоайе Изкуствотека на втория етаж на НБ „Иван Вазов“ – Пловдив.

Вашият коментар