3000 години световна мода събрана в онлайн изложба „Модата Алафранга“

Регионален етнографски музей – Пловдив заедно с Google Arts & Culture представят виртуалната изложба „Модата Алафранга“ в рамките на проекта “We Wear Culture”.

3000 години световна мода са събрани в най-голямата виртуална изложба „Модата Алафранга“. Тя е направена по проект на Google Arts & Culture “We Wear Culture” в сътрудничество с Регионален етнографски музей – Пловдив и над 180 известни културни институции от 42 държави.

В изложбата „Модата Алафранга“ посетителите виртуално ще могат да се запознаят с пъстротата на възрожденския Пловдив – с навлизането на новото европейско по стил облекло и съпровождащите го аксесоари. Или това е времето на създаване на новия стил „алафранга”, когато отвореният за промяна българин се лута в търсенето на собствена идентичност. Сменя се всичко от възприятията и начина на живот през облеклото (горно и долно), та до дребните аксесоари, които съпровождат бита на „коконата” или господина.

Разчупва се традиционния канон – променя се женската дреха, тя се превръща в копринена, дантелена или сатенена рокля или костюм. Дългата домашна риза се заменя с фино бельо – гащи с цепки и фльонги, силно пристегнати корсети, потници с дантелени презрамки и т.н. За първи път жената в къщата се разхожда по прозрачна наметка – лезьос, докато пие сутрешното си кафе, което си е истинска революция в нравите и морала на възрожденеца. Същата съдба има и мъжката носия, чиито елементи дълго време съжителстват с модерния костюм. Често може да се забележи калпак или фес, съчетан с костюм, или сукнени потури със сако.

Така модният стил „алафранга“ става синоним на стремежа за европеизация и скъсване със старото, изразен чрез невероятното съчетание между чуждо (европейско, ориенталско) и традиционно облекло.

Технологията на Google state-of-the-art включваща виртуална реалност, видео клипове на 360С°, Street View и снимки с много висока резолюция “gigapixel” са използвани, за да съхранят колекциите и да ги направят достъпни за всички. Посетителите могат да разгледат предишните виртуални изложби на Регионален етнографски музей – Пловдив достъпни тук, които са:

•          Виртуална изложба "Модата Алафранга"

•          Виртуална изложба "Романтика от кутията за спомени"

•          Виртуална изложба "Български народни накити"

•          Виртуална изложба "Знаци на времето"

 Също така с помощта на Street View на закрити пространства онлайн посетителите ще могат виртуално да разгледат музея тук.

 Ангел Янков, директор на Регионален етнографски музей – Пловдив казва:

„Много сме щастливи за нашето устойчиво сътрудничество с Google Arts & Culture. Регионален етнографски музей – Пловдив има вече три виртуални изложби представящи съкровищата на българската култура съхранявани в музейните фондове. „Модата Алафранга“ е четвъртата и най-нова виртуална изложба от Регионален етнографски музей – Пловдив. Това е чудесна възможност за хората по целия свят да видят и разгледат нашите колекции. “We Wear Culture” е страхотен проект, защото позволява да се погледне паралелно и да се направи сравнение на модата по цялата планета. Аз и моите колеги с гордост представяме на света градската мода от Възрожденска България.

За Регионален етнографски музей – Пловдив

Вече 79 години Регионален етнографски музей – Пловдив се помещава във великолепната къща на Аргир Куюмджиоглу. Тя е не само най-голямата, но и най-красивата възрожденска сграда в българските земи. Със своята неповторима тройнокобилична форма, с издадените над улицата еркери, както и с факта, че е стъпила на хилядолетната римска крепостна стена, построената през 1847 г. къща, е наистина уникална.

Изградена в духа на новата възрожденска архитектура, къщата има четири етажа с полезна площ над 2000 кв. м, а музейната експозиция обхваща два големи салона и 14 зали. Старинно очарование излъчват стилните алафранги, разноцветните украси и резбованите тавани. „Царската къща”, както я наричат съвременниците ѝ, е образец на бароковото изкуство в България. Неслучайно тя е обявена за национален паметник на културата.

Регионален етнографски музей – Пловдив е създаден през 1917 г. и днес съхранява около 50 000 движими културни ценности. В постоянната експозиция е представена традиционната култура на етнографските групи тракийци и рупци от периода на Възраждането.

Сред експонатите в музея изпъкват колекциите от овчарска дърворезба, медни съдове, накити и църковна утвар, старинни хладни и огнестрелни оръжия, шити и плетени дантели, костюми от цялата българска етническа територия, шарени черги и майсторски килими, традиционни и модерни музикални инструменти, градски интериор – мебели, газени лампи, стенни часовници и много други.

Прекрасната архитектура и богатата етнографска сбирка на музея се съчетават с красивия двор, ухаещ на рози, дъхав здравец и вечнозелени чемшири. Това е чудесно място за музикални и поетични спектакли, концерти, премиери на книги, изложби, занаятчийски работилници, художествени биеналета, фотосесии и др. В Регионален етнографски музей се срещат минало и настояще, за да заредят бъдещето ни със силата на живата традиция.

Вашият коментар