50 майстори и калфи стават част от Пролетния панаир на занаятите

Традиционният Пролетен панаир на занаятите започва с празнично откриване на Римския стадион с музикална програма и връчване сертификати на първи випуск от Занаятчийско училище за деца в ”Старинен Пловдив” 2021.

Жители и гости на град Пловдив могат да посетят събитието в дните от 20 май до 23 май на ул. „Райко Даскалов“ – Малката главна, всеки ден от 10.00ч до 19.00ч., където ще видят изделия и демонстрации на 50 майстори и калфи от следните занаяти: дърворезба, изработване на накити с различни техники в това число и от костилки, художествена обработка на дърво, изработване на изделия от кожа, плъстене, ножарство, свещолеене, художествена керамика, леярство на чанове, изработване на художествени тъкани, художествено плетиво, български народни музикални инструменти,  кожухарство, шапкарство, грънчарство, и др.

Тазгодишният акцент е изчезващият занаят „Тъкане на кори”, който се практикува от изключително малко майстори-занаятчии.

И пред трите дни от 10.00ч до 17.00ч  пред БНБ ул. Райко Даскалов /Малката главна / пловдивчани ще могат да видят как Мариета Недкова, Мариета Иванова, Софка Димитрова, Татяна Колева и Ивайло Никифоров ще премерят уменията си в занаята.

На 23 май в 15.00 часа, жури ще обяви победителя в майсторската надпревара.

Освен това всички желаещи да опитат нещо ново ще могат да се включат в работилницата за малки и големи „Търкане на кори“, която ще се проведе на 21 и 23 май от 12 до 14 часа на Малката главна. Между тези два дни, на 22 май, ще бъде проведен и Майсториски клас по същия занаят.

Майсторът Георги Лефтеров ще изнесе две лекции на теми „Моят хляб”, която ще се състои на 21 май от 13.30ч до 17.30ч и „Тайните на занаятчийския хляб, минало и бъдеще” – на 22 и 23 май от 13.00ч до 16.00ч.

За автора

Вашият коментар