АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ! помага на хора с идеи за облагородяване на града

 Платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ търси ентусиасти
 
Две градски зони ще бъдат облагородени с помощта на местната общност и платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“
 
#ПроменямеЗаедно #АзТиПловдив!
 
Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ търси ентусиасти, които да обновят две градски места и да ги превърнат в яки, социални места за срещи, отдих или забавления.
 
„Сигурни сме, че се сещаш за поне няколко места в града ни, които имат нужда от облагородяване. На пръв поглед само трябва да се намери някой, който да разчисти запустялото място, да сложи една боя и да възстанови пейките… Но ние знаем, че това не е всичко. Преди всичко трябват идеи и ентусиазъм!“-  с тези думи инициаторите на платформата- сдружение БГ Бъди активен, приканват гражданите да се включат в отворената покана.
 
През последните няколко години сдружението си партнира с десетки граждани и организации в 21  населени места за обновяването на различни места, под името _Място И знаем, че за да се осъществи една такава идея, най-важни са хората, ангажирани с осъществяването й. Ето защо те търсят не места, а ентусиасти!
 
Ако можеш да събереш отбор ентусиасти, пълни с идеи и готови да се потрудят заедно, за да облагородят конкретно място в Пловдив, БГ Бъди активен може да ти помогне с бюджет за материали до 10 000 лв., със споделен опит и с организационна подкрепа, за да реализирате идеята си. Поканата е отворена както за организации, така и за неформални обединения на граждани .
 
Как се кандидатства:
 
Кандидатствай до 16 юни 23:55 часа, като попълниш този формуляр. До 25 юни ще обявим кои са избраните от нас два проекта за ново място в Пловдив, които ще подкрепим.
 
Преди да попълниш формуляра е добре да си подготвил следното:
 
–          Да си събрал ентусиасти и да сте започнали да разчиствате мястото
–          Да направиш снимки от преди и след почистването на мястото
–          Да опишеш как искате да го облагородите и колко ще струва това, какви материали ще са нужни – ще намериш план на бюджет във формуляра
–          Да планираш какви други партньори и ангажирани страни ще въвлечете в процеса
–          Да имаш ясна представа как ще се поддържа мястото след облагородяването му
 
Всички тези въпроси и разяснения към тях ще намериш във формуляра за кандидатстване.
 
Как ще бъдат избрани:
 
Изборът ще бъде направен от сдружение БГ Бъди Активен, Дизайнерско студио Пункт, и един от партньорите по проект_Място. Като цяло търсим хора и организации, които предлагат проект, който е:
 
  • реалистичен и осъществим в рамките на 2019 г., с ясна рамка на дейностите и разходите
  • иновативен и оригинален, и ще допринесе за активизиране на местната общност и цялостно облагородяване на района
  • въвлича млади хора, отворен е за участие на широк кръг граждани и е готов да привлича още партньори
  • отговорен към околната среда и насърчава културата за опазване на природата и чистотата в града
 
Как ще ти помогне сдружението:
Ще осигури част от средствата, необходими за материали – в размер до 10 000 лв.
Ще те съветват как да се организира и оптимизира процесът на облагородяване
Ще те свържат с потенциални партньори, които могат да са полезни
Заедно ще промотирате вашето постижение
Сдружението запазва правото да предложи частични или цялостни промени в проекта или създаване на партньорства с други предложения от кандидатствалите за подкрепа.
 
ФОРМУЛЯР ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ
 
Допълнителна информация може да бъде намерена във Фейсбук страницата „Аз, Ти, Пловдив!“.
 
Повече за дейностите в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“:
 
Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто. Ще бъдат организирани обучения за културни оператори как да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. По време на някои от най-големите инициативи, като Фестивал на здравето, Plovdiv Stage Park, MOVE Week, Shake That Хълм, Plovdiv Food Park Festival, Plovdiv Beer Fest, НОЩ, Капана Фест и други ще бъде осигурена подкрепа от доброволци за разделно събиране на отпадъците на място и за тяхното оползотворяване след събитията.
 
Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си. Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъдат сред гражданите на Пловдив, ще разговарят с тях в парковете, ще организират срещи и събития. В резултат на тези дейности организаторите целят да съберат минимум 2019 кг пластмасови опаковки, които да бъдат рециклирани и използвани за града.
 
Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.
 
В резултат на горните дейности, ще бъдат събрани пластмасови отпадъци, срешу които ще бъдат създадени креативни места за сядане и почивка в поне три градски зони в Пловдив. Заедно с местните жители и доброволци на инициативата, тези зони ще бъдат изцяло облагородени под мотото #ПроменямеЗаедно. Изборът им ще бъде направен с помощта на граждански организации.
 
За Фондацията Кока-Кола
 
Фондацията Кока-Кола e създадена през 1984 г. Чрез фондацията Компанията Кока-Кола се ангажира всяка година да отпуска 1% от оперативната си печалба за предходната година за подпомагане на местните общности по света. Безвъзмездната подкрепа е в съответствие с платформата за устойчивост на компанията и включва програми, свързани с образование в и извън класната стая; глобални програми за управление на водата и рециклиране; овластяване на жените и предприемачество; развитие на младежта, както и програми за гражданско и икономическо развитие.
 
От създаването си досега Фондацията Кока-Кола е отпуснала над 1 милиард долара безвъзмездна помощ за повече от 655 милиона души от различни общности и организации по света. 

За автора

Вашият коментар