Димитър Рашков отбелязва 60-ата си годишнина с изложба в галерия Възраждане

Великолепният скулптор Димитър Рашков отбелязва своята 60-а годишнина с изложба „Ръцете“ в галерия „Възраждане“. Тя ще се открие на 25 ноември (вторник) от 18 часа. „Изложбата е квинтесенция на всичко правено досега от него“, разказва Краси Алексиева от галерията. Творбите на Рашков ще останат в галерията до 15 декември.

„Лицата лъжат, те са защитени от усмивки, мимика, сбръчкване и могат да заблудят всеки за всичко.

Не и ръката! В покой или жестикулация тя разказва, илюстрира, разобличава. Ръцете ще издадат и възрастта, и занаята, и характера. Линиите им ще подскажат колко ще живеем и как ще живеем; колко и как ще обичаме.

Лицето е маската на индивида, ръката е истината за него. Ръцете могат да дават живот и да го отнемат. Могат да галят и да удрят. И мъдростта и способността на Рашковите ръце създават тази удивителна поредица от скулптури, които отново ще ни докажат високото майсторство на ваятеля, ще ни приобщат към удивителната му естетика на творец, помъдрял, но останал все така усмихнат и обещаващ изненади“, обяснява още галеристката.

Димитър Рашков е роден на 30.11.1954 г. в Карлово. През 1981 г. завършва Академия за  изящни изкуства в София със специалност “скулптура”.

Четири години преподава в Художествената гимназия в Казанлък, после работи две години в ателието на академик Барадай в Киев. Шест години е главен художник на община Карлово и уредник на Градската художествена галерия, на която от 1997 до 2004 г. е директор на обществени начала. През 2000 г. печели конкурс на СБХ за творческо пребиваване в “Cité des Arts” – Париж, Франция. Член е на СБХ и на Обществото на художниците “Филипопол”, Пловдив.

Авторът регистрира над 60 участия в общи изложби и има 65 самостоятелни изложби в престижни художествени галерии в България, Австрия, Чехия, Германия, Франция и Гърция. От 1986 г. Димитър Рашков всяка година показва най-напред в родното Карлово самостоятелна изложба с най-новите си пластики, които после гостуват в други галерии из страната. От 1999 г. скулпторът редовно прави самостоятелни представяния на изложението “Винария” на Международния панаир в Пловдив.

Димитър Рашков редовно участва в международни конкурси, пленери и биеналета на скулптурата и е лауреат на редица награди.

В Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата в Габрово е представял свои творби пет пъти. При последното си участие в неговото XVI-то издание през 2003 г. печели Наградата на град Габрово – статуетката “Гаскар” (габровският “Оскар”), а през настоящата година е член на международното жури на Биеналето.

Вашият коментар