Дървени кончета посрещат деца и възрастни на Марица

От началото на септември десет дървени люлеещи кончета се намират на тревната площ на северния бряг на река Марица. Акцията е на колектива Destructive Creation, който си поставя за цел да привлече вниманието на възрастните и да им припомнят времето, когато са се забавлявали като деца

Идеята им носи заглавието „Чакай малко“ и е част от програмата за творчески резиденции АДАТА на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Тя приканва  към повече внимание към природата и възстановяване на връзката между хората и реката. От Destructive Creation споделят още, че искат да върнат хората към мечтите и безгрижността и да разширят границите на въображението на децата.

Кончетата ще останат на разположение за игри до края на октомври. От колектива призовават за внимателно ползване на люлееещите се играчки. В края на годината кончетата ще бъдат поставени на спирки на градския транспорт в цялата страна.

През 2017 г. колектива предизвика вниманието на пловдивчани, когато на различни места монтира вело работилници, позволяващи всеки сам да поправя своя велосипед по маршрута си. Акцията бе в подкрепа на идеята за зелен вело град, в рамките на инициативата на фондацията: Bike Together.

Destructive Creation е българска група от анонимни артисти, разпознавами със своите  художествени намеси в градска среда и активизъм. Повечето им произведения са ангажирани с обществени пространства – улица, паркове, площади, фасади на сгради и т.н., а темите на техните творби са силно свързани със социалния и политическия пейзаж.

Най-популярната работа на групата е проектът им от 2011 г., озаглавен „В крак с времето“, в който съветските войници в барелефа на паметника на Съветската армия в София са “преобразени” в популярни американски символи. Този проект придоби голяма популярност в международен мащаб, отключвайки  поредица от политически и обществени дискусии относно съветските паметници. 

Вашият коментар