Изложба за Великден в Стария град

От няколко години вече стана традиция да се отбелязват големите християнски празници в Стария град било с изложби или други изяви, като приложни работилнички за изработване на различна традиционна и съвременна украса с участието на деца от различни възрасти, детски градини и училища.

 Великденски и коледни изложби са правени в Балабановата къща и къща Хиндлиян, в Етнографския музей.  Идеята на тези прояви е посетителите да съпреживеят празниците, като имат възможност да изработят сами красива коледна играчка или да изрисуват писано великденско яйце. Не на последно място целта на подобни прояви е и познавателна – хората се запознават с традицициите и тяхната съвременна интерпретация.

Тази година ОИ”Старинен Пловдив”, Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Регионалната занаятчийска камара в града ще предложат на своите гости и посетители изложба в къща Хиндлиян с ръчно изработена великденска украса от различини материали – дърво, стъкло, керамика, плъст, царевична шума, шоколад, восък според български и чешки традиции.

Изложбата ще бъде открита на 15-ти април от 16.30 ч. в къща Хиндлиян. Час по-късно може да станете свидетели на впечатляващото количество писани великденски яйца от България, Чехия и Словакия (над 400), представено в изложбата „Красота от близо и далеч” в Етнографския музей с участието на Сдружението на чехи, словаци и приятели в Пловдив и Историческия музей във Велинград, където има постоянна експозиция с великденски яйца. Двете събития ще бъдат съпроводени от работилници за рисуване на яйца, на 16-ти и 17-ти април в Етнографския музей и на 21-ви април в къща Хиндлиян.

 

 

 

За автора

Вашият коментар