Йохан Девлетян: Причината за уволнението ми е налагане на нова политика в културата (видео)

Причината за уволнението на Йохан Девлетян е политическа – но не партийно политическа, а промяна в политиката в културата. Това заяви самият Девлетян, който бе уволнен от ръководния пост в отдел „Култура“.

"Хората в този отдел са смачквани, ликвидирани и натикани в ъгъла, за да бъдат назначени други на тяхно място, коментира още той. Девлетян добави, че се вижда как идват нови хора, нови събития, които поемат функциите на кадрите, които са били до момента. Вместо дългогодишни служители се назначават хора със седмици или без трудов стаж, пък и изобщо без никакъв опит в културната сфера", каза Йохан Девлетян на импровизирана пресконференция пред медиите днес следобед.

В заповедта за уволнение, която Девлетян показа, са описани аргументите за неговото отстраняване – „липса на увереност в ръководството на общината, че се спазва законодателството“. Като конкретни примери той даде плащането на хонорара за концерта на Джон Лорд.

„Той каца в петък и си заминава в неделя. За да му се плати, трябва да се пусне заявление, което той лично е подписал и да мине през няколко човека в Общината – това няма как да стане в събота. Затова му плащаме тогава, а заявлението се пуска в понеделник“, обясни той. „Никъде в заповедта за уволнение не пише, че е злоупотребено с един лев, че някъде са пренасочени пари. Не крия, че са правени нарушения, но в противен случай събитията нямаше да се случат“, допълни Девлетян.

Според него истинската причина е налагането на новите фестивали и неговото несъгласие с разходването на толкова големи средства за тях.

„За толкова години, кога сме давали 100 000 лева за един фестивал? Международният фолклорен фестивал, за който идват 250-300 души, които ядат, спят тук, имат спектакли, реклама, осветление, озвучаване, се правеше с максимум 80 000 лева“, даде пример той.

Той добави, че за сметка на фестивалите на „Едно“ – Design Week, Architecture Week и Dance Week са загубени Пленера по живопис, Международните фотографски срещи, Европейския музикален фестивал – десетилетни събития, които са се случвали тук и за тях са гостували световни имена.

Девлетян разкритикува и методите на работа на новото общинско ръководство при съставянето на бюджета – „Досега винаги сме се събирали всички в отдела, коментирали сме, минавали сме през целия календар, разпределяли сме си задачите – кой за какво ще отговаря. Сега Стефан Стоянов прави еднолично бюджета и нарежда сам той за кое как ще се финансира“, каза още Девлетян.

„Преди две години, например, ми звъни и ме пита – кой реши, че всички от Фолклорния фестивал ще спят в хотел SPS? Аз му отговарям, че сме прегледали оферти и сме избрали най-добрата цена, спрямо условията. Той ми нареди да преместим всичко в Империал“, довърши дългогодишния шеф на отдел „Култура“ в Пловдив.

В момента изпълняващ длъжността началник на отдел „Култура” е Кирил Велчев – син на заместник-председателката на ОбС от ГЕРБ Даниела Дженева, която е и шеф на ансамбъл „Тракия”.

След пресконференцията потърсихме отговорните фактори в Община Пловдив, но много от тях в момента са в лятна отпуска и обявиха, че ще коментират, когато се върнат на работа. В следващите дни ще дадем възможност както на тях, така и на коментираните от Йохан Девлетян организации да отговорят на обвиненията.

Междувременно стартира подписка в подкрепа на Йохан Девлетян и против уволнението му, която ще се събира в Драматичен театър и галерия "Дяков".

Вашият коментар