Коледен дух завладя Малката базилика

Весел празник с много смях и Коледно настроение завладя Малката базилика.

Детска Театрална Школа „Арлекин” към Театър „А`парт” – Пловдив  представи спектакъла „Да подготвим коледната нощ!”. Малките джуджета разказаха за обичаите и традициите на вълшебния празник, на който се случват чудеса.С шеговита викторина малките актьори провериха дали децата от публиката знаят защо празнуваме Коледа, а също така ги попитаха какво са написали в писмата си до Белобрадия Старец.

Детско – Юношеска Театрална Школа „Арлекин” е създадена през 2014 година към Театър „А`парт” – Пловдив с ръководители д-р на изкуството Сашо Петков /директор и режисьор на Театър „А`парт”/, Катя Минкова /актриса/ и Анди Райчев /актьор/.

Предлагаме един нетрадиционен начин за организиране на свободното време на децата и юношите. Чрез контакта с изкуството децата възпитават своя естетически усет, мирогледа си, житейските си ценности. Работата в група развива у детето умението да взема самостоятелни решения, възпитава чувство за отговорност. Актьорското изкуство развива качества като комуникативност, поведенчески норми, пластичност, музикалност, креативност, дисциплина и др.”, каза актрисата Катя Минкова. „Да подготвим коледната нощ!” е един спектакъл с много стихчета и песнички, в който активно се включва и публиката, заедно с малките джуджета”, допълни още тя.

В ранния следобед децата, написали своите коледни приказки, имаха възможност да ги прочетат, като се състезаваха за най-интересна и вдъхновяваща история.Специален гост на събитието „Моята Коледна приказка” бе Иванка Шекерова- феята от „Приказки с Джиджи”. Шекерова, по- известна за децата като „приказната фея”, е популярна театрална актриса и певица, която обича малчуганите, усмивките им и прави всичко възможно, за да ги вижда по-често. 

„Подкрепям напълно тази инициатива да се четат приказки и надеждата ми е това да не се случва само на празници, а регулярно децата да се запознават с класическите детски приказки, да бъдат провокирани да измислят и пишат приказки.Пожелавам им да не губят магията в сърцето си и да не бързат да порастват”, сподели Иванка Шекерова.

Писателката Павлина Николова показа, че не е изгубила детското в себе си и прочете своята коледна приказка „Вълшебната шейна на Дядо Коледа”.Победител в конкурса на ОИ „Старинен Пловдив”- „Моята коледна приказка” стана Иван Христев от V-ти  „в” клас, ученик в ОУ “Екзарх Антим I“, гр.Пловдив.Малчуганът представи своята творба „Коледна добрина”.

Коледният празник завърши с концерта „Бъдни вечер” на Детска формация за автентичен фолклор „Куклици” към ЦПЛР-ОДК, гр.Пловдив. В състава участват деца от различна възраст, момичета и момчета от 7 до 17 години.

Много от тях нямат специална музикална подготовка, но имат желание да усетят магията на българската народна песен.Ръководител на състава е Виолета Щерева-възпитаник на СМУ-Широка Лъка и на АМТИИ-гр.Пловдив, където участва като певица във представителния хор със диригент Василка Спасова. През 2006г. е отличена с грамота "Учител на годината" за гр.Пловдив.Корепетитор на ФАФ "Куклици" е Румен Монев- възпитаник на СМУ "Филип Кутев" гр.Котел и на АМТИИ – гр.Пловдив, преподавател и изпълнител по тамбура, автор на обработки и аранжименти за народни песни.

Най-важната част е коледарската благословия в обичая „коледари”, изпълнен от ФАФ „Куклици”, каза ръководителят на състава Виолета Щерева.

Специални гости на концерта бяха солистите от ансамбъл „Тракия” Десислава Иванова и Дарина Славчева.За финал прозвуча прекрасна коледна песен с фолклорни мотиви.

След концерта всички изпълнители от ФАФ „Куклици” бяха приятно изненадани от Дядо Коледа, който дойде в Малката базилика с пълен чувал с подаръци.

 

Вашият коментар