Майсторски клас за цифроивите инфраструктури и достъпа до културно наследство

На 13, 14 и 15 декември 2018 г. в Пловдив в хотел „Тримонциум“ ще се проведе Майсторски клас на тема „Цифроивите инфраструктури, подпомагащи достъпа до културно наследство“

Той се организира от UCL QATAR – Университетски колеж в Лондон – клон Катар, в сътрудничество с DARIAH-ERIC – Европейската инфраструктура по дигитална хуманитаристика и изкуства, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив и Издателство „АЗ.БУКИ“.

В него опитни специалисти ще обсъдят съвместно с млади професионалисти новите тенденции в областта на цифровите инфраструктури, които подпомагат достъпа до културно наследство. Майсторският клас се провежда на етап, в който българската национална инфраструктура в областта на компютърната лингвистика, културното и  историческо наследство КЛАДА-БГ, след години на подготовка, вече е в процес на присъединяване към европейската инфраструктура DARIAH-EU.

Форумът е привлякъл вниманието и на госпожа Мария Габриел – Европейския комисар за цифрова икономика и цифрово общество. В първата сесия ще вземе участие господин Тома Тасовац – Директор на DARIAH-EU.

Обръщение към участниците ще има и от името на Фондация „Пловдив 2019“. Майсторският клас ще събере представители на Британската библиотека, Университета в Амстердам, Университета в Летбридж – Канада, академични институции с принос към КЛАДА, културни структури, БНТ, библиотеки, музеи, Регионалния център за недвижимо наследство в Югоизточна Европа на ЮНЕСКО, технологични и неправителствени организации. 

Отговорността Народната библиотека в Пловдив да е партньор и домакин на подобно събитие е голяма чест за институцията. Показателен е фактът, че първото заседание ще премине под съпредседателството на проф. Милена Добрева от UCL QATAR и Димитър Минев – директор на НБИВ. 

Важен момент от работата на майсторския клас е посещението на гостите в пловдивската библиотека, която има вече натрупан опит в цифровизацията на културното наследство и нейния Дигитален център. Посещението ще се състои на 14 декември (петък) от 14.00 ч. Както подчерта и Димитър Минев този форум е изключително навременен и е залог за полезен диалог и подтик за нови идеи и сътрудничество.

Участниците във форума ще имат и интересна съпътстваща програма – разходка из София, посещение в Старосел и Долината на тракийските царе, обиколка на Старинен Пловдив и т.н.

Вашият коментар