Мигове от „Изчезващия Тютюнев град“ от днес във фотографска изложба

Фотографска изложба със снимки от „Изчезващия Тютнев град“ откриват днес журналистът Пенка Калинкова и фондация „Пловдив 2019“. Мястото логично е един от складовете в квартала  – мебелният салон „Галеро“ на улица „Екзарх Йосиф“. Освен старите снимки ще бъдат представени и други архивни материали, прожекция на филма „Истории от Тютюневия град“ и съвременни кадри от Пенка Калинкова, както и интерпретации за бъдещето на района от ученици и студенти от Художествената гимназия и АМТИИ. Откриването на изложбата е тази вечер, 8 октомври, от 17:30 часа в един от малкото сгради, които относително са запазили вида си – на 4-и етаж на мебелния салон "Галеро" на ул. "Екзарх Йосиф", който участва заедно с Медиакафе и в Нощта на музеите и галериите.

Веднага след откриването на изложбата е предвидена дискусия за възможното бъдеще на района. Целта на събитието е да насочи вниманието към уникалните със своята история, архитектура и дух сгради и да търси идеи за тяхното запазване и нови функции. „Пловдив 2019“ идентифицира изчезването на Тютюневия град, загубата на сгради, някои от които паметници на културата, като важен проблем на града. Според  фондацията, отговорна за победата на града в надпреварата за Европейска столица на културата, именно чрез средствата на културата и обществения дебат този проблем може да бъде решен и съответно сградите и споменът за тях да бъде запазен.

Изложбата с творби на Пенка Калинкова и млади пловдивски автори ще може да бъде видяна всеки ден от 16 до 19 часа до 12.10.2014 г.

Вашият коментар