Младежка работилница Усети града в Пловдив

Един от тях днес е подобряването на достъпа до култура на хора със зрителни затруднения, чийто досег до публичните пространства е допълнително затруднен поради инфраструктурни пречки
 
Работилницата ще запознае младежи с част от градското културно наследство на Пловдив и ще им помогне сами да пресъздадат част от него в интерактивна изложба, която да бъде подходяща и за хора със зрителни затруднения.
 
Организатори на проекта са Асоциация за култура, етнология и антропология „Медиатор“, с подкрепата на Община Пловдив – програма „Пловдив за младите“ и партньори Националния център за рехабилитация на слепи – Пловдив.
 
Ако искате да усетите интерактивния свят на културното наследство и имате желание да представите идеите си по нов начин, заповядайте при нас, за да създаваме #заедно!
Какво предстои:
 
6-дневна интерактивна младежка работилница „Усети града“ с интерактивна сензорна изложба, курирана и представена от всички участници след края на работилницата
 
Къде: в Дома на АКЕА “Медиатор” на ул. “Гладстон” 1, офис 30, Пловдив
Кога: от 5 юни до 9 юни – работилница; 15 юни – откриване на интерактивна изложба
За кого е подходяща: младежи между 16 и 35 години, които са готови да предизвикат сетивата си и да споделят креативните си идеи за културното наследство на Пловдив.
 
Какво ще се случи:
• 4 интерпретативни сетивни лаборатории
Тактилна (допир на настилки, фасади, природни обекти и др.)
Аудио-визуална (начини на “виждане” – снимки, видео, рисунки, графити и др.)
Обонятелна (разпознаване, събиране и представяне на миризми)
Вербална (методи за събиране и разказване на истории)
• Интерактивна сензорна изложба
Участниците ще бъдат обучени в методи за интерпретация и водене на зрително затруднени и гостите на изложбата ще бъдат водени от тях, за да я усетят. За целта, посетителите, които са зрящи ще носят маски, за да се поставят в позицията на незрящи.
Какво ще научи всеки участник:
• Какво е градско културно наследство и как да го интерпретира и представя
• Основни умения за водене на хора със зрителни затруднения 
• Как да твори, докато се забавлява
• Как да създаде и курира интерактивна изложба
Краен срок за записване: 29 май 2019г.
 
АКЕА „Медиатор“ разработва метода „Усети града” през последните 5 години. Той насочва вниманието към различни интерпретации на градското пространство и неговото културно наследство. Част от реализираните инициатива са маршрутите „Усети града” в Пловдив и страната, които са създадени след продължително антропологично и етнологично изследване.
 

Вашият коментар