Младо издателско студио представя своята първа книга „Самуил, цар български”

Младото Издателско студио „Ния” представя своя първи проект – историческия роман „Самуил, цар български” с неиздаван досега епилог, писан от Талев преди повече от половин век. Студиото е създадено в Пловдив и се ръководи от млади хора на възраст между 26 и 32 години – Ирина Димитрова – филолог, Свилена Колева – юрист и Мария Тодорова – филолог.

Премиерата на проекта „Самуил, цар български” е в сряда, 17-ти декември 2014, от 19.00 часа, Музикален клуб „Петното на Роршах”. Представянето ще се води от Александър Секулов, а анализ на романа-летопис за края на Първата българска държава ще направи доц. д-р Живко Иванов.

Книгата се отпечатва във връзка с 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, която се отбеляза тази година. Юбилейното издание на „Самуил, цар български” е с твърди корици и може да бъде намерено в книжарниците в цялата страна. Предговори към трилогията написаха:

  • Владимир Талев, син на писателя Димитър Талев, който разказва спомени от периода, докато книгата се пише от неговия баща.
  • Владимир Зарев, който също споделя интригуващи спомени за великия български писател.
  • Климент Талев, внук на Димитър Талев, пише предговор към третата книга

В колекционерското издание са запазени остарели езикови форми като: чувствувам, Скопйе, приветствувам, както и характерните за Талевото слово „близу” вместо „близо”, „стълп”, „заяк” и др., за да може текстът да бъде максимално приближен до ръкописа на Талев. Със същата идея са върнати думи, описания, изречения, които са липсвали досега в изданията на романа, но са част от архива на писателя.

Идеята за това приближаване до ръкописа е провокирана от естествената необходимост да се предостави на читателя възможността за досег с автентичната Талева визия за книгата.

В трилогията могат да се открият още: факсимилета от ръкописа на Димитър Талев, портрет на Цар Самуил, рисуван специално за изданието, както и скица на Самуиловата крепост в Охрид преди реставрацията.

Бутиковото издание на романа „Самуил, цар български” излиза с 11 страници непубликуван досега Епилог, който Димитър Талев пише към книгата си преди повече от половин век. Тези последни страници, в които писателят разкрива съдбата на наследниците на Самуила и събитията в България след неговата трагична смърт, са непознати до този момент за българския читател.

Екипът на Издателско студио „Ния” обръща поглед към българските класици и в следващия си проект, който ще е свързан с публикуването на книга за деца.

За автора

Вашият коментар