Не стигат парите за достойно издание на „Пловдив чете“

Повече пари за фестивала на книгата „Пловдив чете“ поискаха по време на днешната пресконференция триото-организатори от ИК „Жанет 45“, ИК „Хермес“ и Издателство Летера. За достойното му провеждане са нужни още средства, писали сме до над 50 големи фирми в региона, но само малка част от тях се отзовават, поради кризата, разказаха издателите. Пресконференцията за представянето на програмата се превърна в малка дискусия относно нуждата от повече пари във фестивала на книгата.

Конкретен пример с цифри беше даден за миналогодишните разходи, когато освен 15 000 лева от община Пловдив, от „Хермес“ са дали още толкова за нормалното протичане на фестивала. Домакини тази година са Издателство Летера, които също изпитват известни трудности. Наградният фонд на приза „Орфеев венец“, например, е намален, именно поради липсата на спонсори, потвърди Надя Фурнаджиева от издателството-домакин.

Божана Апостолова от „Жанет 45“ добави, че преди години награждаването с „Орфеевия венец“ е било голямо и важно събитие, което е събирало хиляди на Античния театър. Със сегашното финансиране, няма как да си позволим такова нещо, и трябва да се сливат откриването и награждаването, което измества фокуса от наградения писател, добави тя.

Стойо Вартоломеев от ИК „Хермес“ пък изказа недоволството си от лошата организация на националните награди „Христо Г. Данов“. Той поиска да се въведат корекции в критериите, за да спрат „мръсните софийски номера“. Вартоломеев добави, че тази година от „Хермес“ няма да присъстват на наградите.

Фестивалът „Пловдив чете“ ще се проведе от 17 до 22 юни и ще събере над 100 автора и 45 издателства в 56 прояви. „Това се превърна в най-престижното литературно събитие в страната“, смята Фурнаджиева. Тя добави, че са получили и сериозна подкрепа от фондация „Пловдив 2019“ и тазгодишното издание се посвещава на кандидатурата на града за Европейска столица на културата.

Като най-важен акцент тя постави гостуването на двама от най-големите автори на Турция в момента – Ойа Байдар и Тозан Алкан. Турция има сериозни традиции в литературата, неслучайно имат и Нобелов лауреат – Орхан Памук, заслужава си да се запознаваме с техните достижения, добави тя. Тази година програмата е обогатена и с доста събития за деца.

Фестивалът се открива на 17 юни от 20:30 часа в Новотел Пловдив с връчване на Орфеевия венец.

Цялата програма може да видите тук.

За автора

Вашият коментар