Откриха най-трогателната фотоизложба на възрастни хора (СНИМКИ)

Една от най-трогателните фотоизложби правени последно време бе показана вчера вечерта на специално събитие в центъра на Пловдив. Фотографът Неделиян Нешев и журналистката Парашкева Иванова трогнаха стотици хора с историите на няколко възрастни хора, останали сами в живота си. Това, което ги обединява е самотата.

Затова и цялата изложба, която бе позиционирана още преди няколко дни, бе покрита с диалога на възрастни хора и техните деца, които живеят далеч от България. Това, което е реалността в днешни дни, защото всяка маска, която си слагаме не може да скрие истината. А нея ще я прозрете, ако успеете да се докоснете до тях и чуете историята им.  

Никакви културни събития, нито други кампании не могат да покажат това тъжно лице на нашия живот. Животът, който те самите са отдали за децата си, но по ирония на съдбата сега са изоставени и самотни.

Защо? Защо ли, защото хората лесно забравят и понякога даже и не искат да си спомнят. Защото хората сме отчасти зли в отношението си един към друг и най-вече към тези, които скоро ще си отидат. Защото ги приемат за даденост, на която един път в годината ѝ е достатъчно да изпита онази близост и после да потъне обратно в свойта самота. (Вижте повече тук)

На официалното представяне вчера дойдоха страшно много хора, между които и станалите неволни участници хора от снимките на Неделин Нешев. Любезните домакини от БЧК направиха ефектно премахване на хартиените завеси, като под тях се разкрика 36 снимки със запомнящи се разкази, а малко прди това в компанията на зам.-кмета Пловдив Стефан Стоянов бе даден и старта на кампанията SOS! Внимание. Идея, която иска да отвори хората към доброта и топло отношение или казано по-младите да отдадат онази частица от ценото си време на забравените, на възрастните хора…

Повече за кампанията може да прочетете тук!

СНИМКИ от откриването на изложбата вижте ТУК.

Информация за проекта:

До момента освен физическа охрана на възрастни хора в отдалечените села, компанията прави и здравен мониторинг на всички свои абонати. Охранителите на фирмата са преминали курс за оказване на първа долекарска помощ. Предварително се изготвят лични досиета и здравни карти. Патрулите пазаруват лекарства по рецепти на възрастните хора, както и хранителни продукти. При спешни случаи се осигурява транспорт до лечебно заведение.  

Български Червен кръст Пловдив се присъедини към програмата със специално обучен доброволчески екип, който следи всяка седмица за състоянието на възрастните хора в различни населени места.

„SOS! Час внимание!” е новата програма на компанията „ТРАФИК” , насочена към самотните възрастни хора. Тя е естествено продължение на социалния проект „ТРАФИК SOS – С грижа за хората”, който постави основите на нов тип социално отношение и осигури спокойствието, от което тези хора се нуждаят.

„SOS!” Час внимание!” е инициатива, която цели да ангажира всеки, който има възможност и добра воля да се включи в ежемесечните акции на „ТРАФИК” и БЧК.

Доброволците ще гостуват на самотните възрастни хора, ще разговарят с тях, ще ги изслушват и ще им помагат . Споделените проблеми ще бъдат отбелязвани в специален личен картон, за да може да се търси индивидуален подход за решаването им.

На Телефон на доверието на БЧК – 032 6151, възрастните хора могат също да доверят своите проблеми и да получат профeсионална подкрепа.

Освен към доброволци, кампанията „SOS! Час внимание!” е отворена и към големите фирми и компании, които могат да се включат в нея, чрез ангажиране на своите служители в доброволчески дейности.

Вашият коментар