Отворена покана за „Училище за спектакли – 2017 Пловдив“

Отворена покана за творци, практици и артисти от всички сфери на изкуствата за участие в "Училище за спектакли – 2017 Пловдив" – безплатно осемдневно практическо обучение с фокус : изкуства на открито в Пловдив, България

Европейската академия за изкуства на открито отправя покана към творци от Пловдив, България да участват в осемдневно обучение – училище за създаване на продукции с фокус: изкуства на открито и инсталации.

Училището разполага и с малък брой места за творци от страните-партньори на академията по проекта : Лимерик, Ирландия; Пафос, Кипър; Елевсина, Гърция и Каунас, Литва.
Срокът за кандидатстване е 31 юли 2017.

Обща информация
"Училище за спектакли – Пловдив" – изкуство на открито и инсталация.
#SchoolofSpectacle

"Училище за спектакли – Пловдив" е безплатно осемдневно интензивно обучениe с фокус: изкуство на открито за 25 местни и международни творчески практици. В училището ще се проведе обучение, предназначено да изгради умения у творците за създаване на инсталации на открито.

Училището се води от Walk the Plank и се организира от партньорската организация – домакин – Фондация „Пловдив 2019”.

Проектът се осъществява в сътрудничество с международните партньори Pafos 2017 Official, Кипър; Limerick City Council & Country Council ,Ирландия; Dvimiescio kulka, Литва с асоцииран партньор Fidget Feet Aerial Dance, Ирландия, които заедно съставят Европейската академия за изкуства на открито. Обучението се провежда с любезната подкрепа на Creative EuropeStavros Niarchos Foundation и Пловдив 2019 / Plovdiv 2019.

Период на провеждане на обучението
30-ти септември 2017 – 7-ми октомври 2017

„Училище за спектакли – Пловдив" е третото от петте поредни международни Европейски училища за спектакли (European Schools of Spectacle), които се провеждат в цяла Европа между 2016 г. и 2018 

Първата половина ще предостави основно обучение, насочено към продукции на изкуства на открито, заедно с основни техники в сферите: сценография, аудио-визуални изкуства, работа с огън и перформативни инсталации. Ще се предостави възможност на участниците да се вдъхновят от гост-лектори, както и от споделен и презентиран опит от съмишленици. През втората половина на училището, творците ще подкрепят теорията с практика, като работят съвместно в групи за създаване на малка публична инсталация, вдъхновена от идеята за артистично пресъздаване на природни картини и звуци от пловдивския остров Адата в градския пейзаж на града.

Фасилитаторите ще включат:
– Мария Койчева (България) – Сценограф
– Петко Танчев (България) – Дигитални изкуства
– Liz Pugh Лиз Пю (Великобритания), съосновател и продуцент на специализираната организация по изкуства на открито в Обединеното кралство – Walk the Plank, водещ партньор на “Училище за спектакли“. Понастоящем работи по проекти Manchester Day, Pafos2017, MK50 и Peterloo2019.
– Роб Хил (Великобритания) Walk the Plank, продуцент и технически експерт
– Alexis Johnson Алексис Джонсън (Великобритания), Директор обучения на британските специалисти по изкуства на открито Walk the Plank и партисипаторски артист

Гости:
– Весела Статкова (България) – Костюми и медии – АМТИИ- Пловдив
– Герасим Дишлиев (България/Франция) – Пърформънс

Ползи за участниците:
Обучение, водено от експерти по спектакли и градски шествия;
Обмяна на опит със съмишленици;
Сертификат за успешно завършен курс;
Възможност за участниците в Пловдив да бъдат поканени последващо да пътуват и да усъвършенстват уменията си в бъдещите Училища за спектакли, планирани в град Лимерик, Ирландия през 2017 и 2018 г.;
Връзки с нови мрежи, партньори и контакти.

Кой може да кандидатства
Приоритетно обучението е за творци със стремеж да научат как да изнесат творческите си практики в открити пространства, с желание да се учат от другите, да експериментират, да си сътрудничат и да създават заедно.
Да бъдат мотивирани да работят съвместно като група.
Да се интересуват от инсталации на открити пространства.

Критерии за избор
Творците трябва да живеят в или около Пловдив, България ИЛИ да бъдат поканени да кандидатстват от Ирландия, Литва, Кипър или Гърция и да бъдат готови да се ангажират с пълния 8-дневен срок на програмата (включва дните за пътуване до Пловдив).

Училището ще бъде водено на английски език с превод в определени сесии, така че кандидатите трябва да се чувстват уверени да говорят и слушат на английски.

Местата са ограничени, така че окончателният избор ще бъде направен от жури. Изборът ще се основава на това до колко кандидатът ще има полза от посещаването на курса и какво ще допринесе за училището.

Финансови условия
Одобрените творци от Пловдив ще участват в училището безплатно като ще получат необходимите материали, обяд и вечеря. Творците от Ирландия, Литва, Кипър и Гърция получават безплатно участие, както и покритие на своите разходи за транспорт и настаняване, необходимите материали, обяд и вечеря.

Процедура за кандидатстване
Кандидатствайте чрез попълване на специалната форма. За предпочитане е кандидатстването да е на английски език. Моля, подгответе линкове към своето CV и портфолио (или уебсайт), за да бъде формулярът ви цялостно попълнен.

За РЕГИСТРАЦИЯ ТУК
Срокът за кандидатстване е 31 юли 2017.

Кандидатите ще бъдат селектирани от жури и резултатите ще бъдат обявени непосредствено след това.

За допълнителна информация, моля обърнете се към водещата организация – learning@walktheplank.co.uk

Моля, имайте предвид, че Walk the Plank могат да отговарят само на запитвания на английски език.
Пълната информация може да прочетете ТУК.

Автор на снимката: Стив Егълтън

Вашият коментар