Пловдив чества 120 години от рождението на Панчо Владигеров с голям симфоничен концерт пред Общината

Пловдив ще отбележи 120 години от рождението на Панчо Владигеров с безплатен концерт от поредицата Класик Open Air на 2 юли на пл. „Стефан Стамболов” пред Общината от 20 часа. 

Организатор е Опера Пловдив, която е поканила за солисти внуците на композитора – братята Александър Владигеров (тромпет) и Константин Владигеров (кларинет и пиано), които от дълги години живеят и творят във Виена. Солисти в концерта ще бъдат още Христо Попов (пиано) и Стоян Янкулов – Стунджи. Оркестърът на Опера Пловдив ще бъде дирижиран от Сергей Болкховец, концертмайстор е Мичо Димитров.

Програмата на концерта включва едни от най-известните произведения на Панчо Владигеров като рапсодия „Вардар” и Концерт за пиано и оркестър в си бемол минор, оркестрови пиеси, както и ефектни джазово-фолклорни композиции на братя Владигерови.

Панчо Владигеров е един от най-изтъкнатите представители на българската музикална култура.   Роден е в Цюрих, Швейцария, но прекарва ранното си детство в Шумен. Създава огромно по мащаби и жанрово разнообразие творчество, наброяващо 20 хиляди страници нотни ръкописи, старателно събирани, надписвани и анотирани. Сред най-изтъкнатите му творби са рапсодия „Вардар“, операта „Цар Калоян“, симфонични произведения, балетът „Легенда за езерото“, „Българска сюита“, „Еврейска поема“, „Люлинска импресия“ и др. Негови произведения са най-изпълняваните български музикални творби в чужбина. Той е единствен представител на България в Постоянния съвет за международно сътрудничество на композиторите, част от делегацията на Световния конгрес на мира, Париж, 1949 г., член на жури на най-престижните международни конкурси – Виена, Будапеща, Щутгард, Брюксел, Болцано, Москва, Рио де Жанейро и др. Сред учениците му са изтъкнати български музиканти – композитори и изпълнители, като Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Алексис Вайсенберг, Божидар Абрашев, Милчо Левиев, Красимир Кюркчийски, Александър Йосифов, Георги Костов, Пенчо Стоянов, Иван Дренников, Васил Казанджиев, Юлия Ценова и др.

Концертите от програмата Класик Open Air се осъществяват с подкрепата на Община Пловдив и са част от Културния календар на града за 2019 година.

 

Вашият коментар