Представяне на документалния филм за Димитър Добрович в LUCKY Дом на киното

Документалният филм за първия български светски художник Димитър Добрович – „Пътят на Добрович“ ще бъде представен пред пловдивска публика в LUCKY Дом на киното. Премиерата ще бъде на 11 ноември (петък) от 18:00 часа. Автор на документалния филм е Теодор Караколев от Mediacafe.bg, като той е създаден с финансовата помощ на Централен фонд за стратегическо развитие към Нов български университет и със съдействието на Център „Българо-европейски културни диалози“.

Димитър Добрович е роден през 1816 година в Сливен, но напуска родните земи още, като юноша. Той става първият български академично завършил художник, като учи последователно в Кралската академия в Атина и престижната Академия Сан Лука в Рим. Именно в Италия Добрович прекарва по-голямата част от живота си, между 1848 година и 1893 година. 15 години след Освобождението, Добрович се прибира в родината си, където той е напълно непознат, но е посрещнат с въодушевление от българите.

Филмът представя цялата история на Димитър Добрович – от България, през Гърция и Италия и най-новите изследвания, свързани с неговия живот. По инициатива на Център „Българо-европейски културни диалози“ се организират редица събития, по повод 200-годишнината от рождеинето на Добрович. По този повод бяха проведени редица проучвания, като филмът представя част от най-новите открития от специалистите.

„Пътят на Добрович“ е част от изложбата „Романтикът Добрович“ в Националната галерия – Двореца в София, която може да бъде разгледана до 11 декември. Сред другите основни събития, свързани с 200-годишнината на художника са книгата „Романтикът Димитър Добрович“ на доц. д-р Ружа Маринска и Международната конференция „Романтиката на XIX век“ в НБУ (16-17 ноември).

Още във фейсбук събитието:

https://www.facebook.com/events/574718972729806/ 

За автора

Вашият коментар