Променяме улицата между Площад Централен и улица Гладстон с проект

В рамките на фестивала за колективна интелигентност Empatheast, от 14 до 16-ти, ще се осъществи проектът ''B/W' (Black and white). Той се реализира по идея на млади умове, които ще променят една съществена, но позанемарена алея от центъра на града с интерактивна арт инсталация, която ще ви накара да се замислите и развълнувате едновременно.

За проекта:

Животът на Земята съществува, защото нашата планета е на подходящо разстояние от енергоизточника – Слънцето, откъдето до нас достига необходимото количество енергия за възникване на въглеводородната форма на живот. Еволюирали сме от едноклетъчни, през бактерии, та чак до динозаври и бозайници. И така след 4 милиарда години еволюционен купон, преди едни нищо и никакви 200 хиляди години се е появил хомо сапиенсът – разумният човек.

С креативния си потенциал човекът гради своя собствена еволюция – на мисълта, на съзнанието, на възприятието. И понеже бил разумен, решил да назове и опише нещата около себе си.

Доброто и лошото се появили като концепции. Едното – символ на светлината, води до развитие и прогрес, има полза за хората и останалите живи същества и произтича от любовта и състраданието. Другото – на тъмнината, е всичко, което причинява унищожение, увреждане или присвояване,което подпомага хаоса и регреса. Интерактивната инсталация B/W ще изразява точно тази дуалност и как тя резонира в съвременното общество.

В центъра ще бъде оранжевото слънце с лъчите (енергията), от която се заражда живота.
От едната страна ще е бялата хоризонтална конструкция, от отсрещната – черната пирамидална фуния, а до тях – Лабиринтът.

Light side: Емпатия, Любов, Съчувствие, Равенство, Солидарност, Съпричастност, Природа, изразени чрез самата структура, чрез думи, прожекции, фотоизложби, детски рисунки.

Dark side: Алчност, Завист, безспирно Консуматорство, разрушаване на Природата, изразени чрез структурата и визията на конструкцията.

Предвид дуалистичния характер на проекта B/W, с вълнение очакваме момента,в който ще е възможно да слеем всичко обратно в една точка. Границата на „от къде започваме“ се размива с тази на „къде отиваме“. Началото и краят се срещат,преминавайки по коридорите на лабиринта. Струва ни се лесно – пътят е само един. Някъде там всеки от нас открива минотавъра в себе си или заобикалящия го свят. Други откриват в дъното Тезей, в чиито ръце виждат нишката на Любовта. Нишка, благодарение на която намираме изхода от своя собствен лабиринт.

Повече информация можете да намерите ТУК 

Инициативата е на сдружение „Фабрика за идеи“, автори и на „Предизвикателство за социална промяна“ и Changemakers Academy. Партньори на събитието са „Център за развитие на Човешките ресурси“, Общинска фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екологично сдружение „За Земята“, „Джуниър Ачийвмънт България“, SoL Bulgaria. Събитието е под патронажа на Министерство на икономиката и енергетиката.

Вашият коментар