Публикуваха онлайн книгата-кандидатура на Пловдив за Столица на културата

Това стори зам.-кметът по културата Стефан Стоянов на специална пресконференция пред журналисти. Вътре, в общо 115 страници са дадени отговори на въпроси, зададени от журито към всеки един от четирите града-финалисти, относно основните идеи, структурата на кандатурата, организация и финансиране, градската инфраструктура и други въпроси, по които е обяснен процеса до и работата през 2019-а година, както и положителните ефекти, които се очаква да се отразят на града при евентуална победа и след 2019-а година.

Това не е някаква финална година, след която светът свършва, всъщност 2020-а е по-важна за нас, заяви артистичният директор Валери Кьорлински, акцентирайки върху дългосрочните ефекти, които би имала победата и годината, в която Пловдив би бил Столица на културата. В началото, преди около 3 години, имаше много скептицизъм, но в момента имаме огромна подкрепа относно кандидатурата ни, добави още той.

Един от козовете на Пловдив са огромният брой партньорства по целия свят. Смятаме, че сме развили много добре европейското измерение, а дори и на моменти надевропейско – имаме десетки партньори, някои от които от Канада, САЩ, Израел, каза Джема Барух, изпълнителен директор на общинска фондация „Пловдив 2019“. Всички тези партньори са реални и ще участват в различните проекти през 2019-а година тук, в Пловдив и в региона, увери тя.

Радващо е, че всички пловдивчани застанаха твърдо зад кандидатурата, добави и зам.-кметът Стефан Стоянов. Това е една достойна кандидатура и благодаря на всички, които участваха в нейното създаване, добави той.

Това е втората книга, свързана с кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата. Първата бе представена през миналата година, в първия етап-пресявка на кандидат-финалистите. Идеята за кандидатурата се роди преди повече от 3 години, а през годините се смениха различни ръководства, докато се стигне до сегашния състав. В тази финална апликация са споменати всички, отговорни за кандидатурата – от първия директор Кирил Търпов, през неговите наследници – Магдалена Герева, Николай Близнаков, Валери Кьорлински, както и други хора от сферата на културата и социалните дейности, помогнали с труд и идеи за тази книга, и, разбира се, целият екип на фондация „Пловдив 2019“.

Апликационната форма бе изпратена вчера в Министерство на културата. Пловдив се класира за финалния етап, заедно с Варна, Велико Търново и София. Четирите града очакват посещение от журито, и подготвят презентация в София през същото това жури. Финалното решение ще стане ясно в началото на септември месец.

Убедена съм, че на 5 септември ще празнуваме, каза Джема Барух.

Апликационната книга на български език може да прочетете от този линк.

Вашият коментар