Работилница за домашно сладко от смокини за вкъщи отваря врати в Пловдив

През 2019 година Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 е домакин на изложбата „Еврика”, подредена в Пловдив от детски научен център „Музейко”

Изложбата среща децата и любопитните възрастни с изобретения, навлезли и променили нашето ежедневие, а основната и мисия е да провокира експериментаторски подход в малчуганите, които не трябва да се страхуват от опитите и грешките в опознаването на света. За тази цел от март месец в Музеен център за съвременна история се организират и осъществяват тематични ателиета за групови и индивидуални занимания.

Най-новата инициатива е ателие за направата на сладко от зелени смокини, която ще се проведе в дните между 8 и 10 май 2019 г.

ВАРЕНЕ НА СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ СМОКИНИ 

Музейният център за съвременна история се намира на ул. „Ангел Букорещлиев” 14. Сградата е построена през 1895 година за офицерски клуб, от 1905 до 1923 година изпълнява функциите на Народен дом, а от 1951 г. е музей. Дворът на обекта е разположен върху източния склон на Данов хълм (Сахат тепе). Пространството е малко, но изключително колоритно, защото там растат най-старите палми в България, маслиново дръвче, кактуси от вида Опунция, киви, розмарин, лавандула и др. Наред с тях в двора се отглежда и т.нар. мъжка смокиня (Каприфиги).

В този период от годината тя е родила своите плодове, които сега са зелени и само в следващата седмица – две от тях може да се прави така характерното за Южна България сладко, познато като сладко от зелени смокини. Екипът на Регионален исторически музей – Пловдив, вдъхновен от традиционната кулинарна култура под тепетата, организира ателие за варене на сладко от зелени смокини.

Инициативата ще се проведе в три поредни дни – 8, 9 и 10 май 2019 г. между 15:00 и 17:00 часа. Малчуганите и любопитните родители ще участват във всеки етап от направата на сладкото – брането на плодовете, тяхното дупчене, варенето, сипването и затварянето в буркани. Желаещите да се включат заплащат такса от 2 лв. на човек и трябва да си носят бурканче, в което ще си вземат от сладкото вкъщи. Препоръчително е да се въоръжите с гумени и готварски ръкавици.

Вашият коментар