Ретроспективна изложба на Георги Божилов – Слона дава старт на нов проект в НДК

Новият проект на НДК „Салон на галериите“ ще стартира с ретроспективна изложба на Георги Божилов – Слона. Куратор на юбилейната изложба по случай 80 години от рождението на художника е Анжела Данева. Тя ще се открие на 24 април и ще остане в т.нар. Мраморно фоайе до зала 6 на НДК до 12 май.

Георги Божилов – Слона е част от легендарното поколение пловдивски художници, издигнали се на сцената през 60-те години на 20-и век. Слона, заедно с Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Христо Стефанов и Димитър Киров разчупват изкуството на България след първите години на строг държавен контрол от комунистическата власт.

Картини за ретроспективната изложба предоставят Националния музеен комплекс, Софийска градска художествена галерия, Художествена галерия Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, ХГ Велико Търново, Ателие-колекция Светлин Русев, БСК и други частни колекции.

По време на „Салона на галериите“ ще се проведат и срещи с организатори на пленери, галеристи и колекционери, обединени под името „Творческа борса на визуалните изкуства“.

За автора

Вашият коментар