Росен Карамфилов: „Преживях смъртта на баща ми два пъти”

Половин година след като романът „Колене” излезе на бял свят той не спира да разтриса, да кърви, да боли. „Колене” заживя свой собствен живот. Росен Карамфилов обаче преживя този роман. След като съхрани върху страниците му най-искрената си скръб и лудост по паметта на баща си, Росен оцеля. Той самият не очакваше, не вярваше, че е способен, струваше му се свръх-човешко. Но успя. Успя след месеци на безсъние, на физическа и психическа болка, плод от загубата на Кольо Карамфилов.

Как се продължава след едно такова житейско сътресение, изобщо има ли за къде да се продължава?

За това е и романът „Колене”. За способността да оцелееш, когато всичко изглежда безсмислено, за непосилната скръб, която бавно отстъпва място на надеждата. Роман за непримиримостта пред живота, или по-скоро пред смъртта.

„Разбрах, че съм по-силен отколкото мислех. На моменти много се страхувах, защото си мислех, че всичко това, което оставям върху листа в един момент просто ще ме унищожи. Много е трудно да се връщаш в такива спомени, а когато пишеш един такъв документален роман, това е просто неизбежно. Няма начин да го пресъздадеш, да го пресътвориш в думи ако не го преживееш отново. Така аз преживях смъртта на баща ми два пъти”, сподели той вчера вечерта на традиционните литературни четения в Spirit and Spirit в Петното. 

Сега Росен гледа извън болката, превъзмогнал скръбта, увековечил любовта към баща си в книга, лудо влюбен и пишещ нов любовен роман. Йо е до него и двамата изглеждат по-силни от всякога. Заедно сложиха прекрасен завършек на предпоследното събитие от шестия сезон на литературен клуб “Spirt & Spirit”в „Петното на Роршах” с общ рецитал на стихотворение от „Стерео тишина” ( ИК „Жанет-45”, 2013).

„Обичам те така както не съм обичал преди да се родя

задръж ме в дланите си ангелски безмерно имай ме…”

Следващият вторник е и последното събитие за този сезон от литературния клуб в Петното. „Голямото майско четене на поезия” ще започне на 12 май от 19 часа с участието на Теодора Тотева, Иван Димитров и Ренета Бакалова. Ще бъде представен и новият брой на списание „Страница”.

Росен Карамфилов е роден на 20.11.1992 г. в София. Автор е на стихосбирката „Орелът и детето“, която излиза през 2011 година. Втората му книга („Стерео тишина“) е едно голямо пътуване по мастилената магистрала. Пътуване, изпълнено с любов, тъга, очарование, смях, печал, спомени и най-вече – истина. През 2014 излиза и първият му роман „Колене”.

Фотограф: Мая Любенова

Вашият коментар