Sofia Underground гостува в Пловдив

От 31 октомври до 10 ноември в център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна” ще гостува  Sofia Underground. Изложбата представя различни документални материали от фестивала през годините.  Files 2 идва и като продължение на миналогодишната изложба Files 1997-2003, представяща подробно видео и фото архива на Руен Руенов, който премина в дарение на Музея за съвременно изкуство „Софийски Арсенал“.

Характерът на проявите, свързани със Sofia Underground е свободен и спонтанен, затова изложбата е по-скоро масив от образи и състояния, от въпроси и отговори, от предположения. Sofia Underground гостува на Пловдив с желанието да напомни за ролята на изкуството като присъствие, поведение, усилие и свобода, но и отговорност не само в контекста на програмата на града – Европейска столица на културата, но и по принцип.

Sofia Underground е фестивал за съвременно изкуство с легендарен статут. Основан от Руен Руенов през 1997г., той започва като реакция на социалните кризи по това време. От тогава с малки прекъсвания, фестивалът развива изявена чувствителност към обществените процеси и динамиката на художествената сцена. Темите на фестивала през последните няколко години свидетелстват как събитието рефлектира процесите в обществената ни среда- изразено в позицията на тези, които участват в него.

След възстановяването на фестивала през 2007 г., с Remember Sofia Underground, последваха и изданията:

 2008. САМ / Индивидуални ритуали, жестове и образи в епохата на информационното общество;

 2009. Кризисно издание;

 2012. Обосновани действия / издание в памет на Руен Руенов (1958-2011);

 2013. Occupy Yourself – gesamtkunstwerk;

 2014. Необикновени доказателства.

Концепциите и участниците на изброените издания на фестивала могат да се намерят в самата изложба, както и на сайта sofiaunderground.com.  През 2015 година Sofia Underground ще бъде с тема „Машини“. Тема, която обръща внимание на опозицията или сблъсъка techne/psyche като начало и изход, като среща между изкуството и човека или точно обратното. Предложения за „Машини“ ще се приемат до м.  март 2015г. Над изложбата работиха екипите на Studio Dauahus и eXAF.org, със съдействието на

Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня „Старинна”, помощта на наградата за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф” и АртЕкспрес 2004 ЕООД.

Откриване: 31 октомври, петък, 19 часа с хепънинг на Добромир Иван, интервенция на Янко Велков – Янец и пърформанс на Медеа Янкова.

Вашият коментар