Състезания с роботи в Техническия университет – филиал Пловдив

Техническият университет – филиал Пловдив стана домакин на кръг от състезанията с роботи, организирани от Робо лига България
 
За първи път Пловдив пое домакинството на това състезание и е много вдъхновяващо да видим тук ученици и студенти, които се интересуват от роботи, каза Дилян Михнев от Робо лига България. Състезанията се организират за шести път у нас, но за първи път има четири предварителни кръга в градовете Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас, като финалите ще бъдат в София през ноември. Робо лига България е сдружение от близо 100 доброволци, които  имат единствена цел – популяризация на роботите чрез състезания.
 
„Ние сме съучредители на Робо лига България и сме доволни, че нашият университет стана домакин на състезание. Днес в подготовката на състезанието и в сглобяването на роботи участват 11 наши студенти от 3 специалности, свързани с електроника, автоматика и механика.“
 
Каза доц. д-р Никола Шакев, заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив.
 
Студентите  от вуза участваха в сглобяването на два сложни робота, както и в настройките на алгоритъма  за следене на линия. Най-малките участници в състезанието бяха  първокласници, като пускаха роботите на тепиха. От Робо лига България казаха, че имат амбиции да вкарат автономни летящи роботи в състезанията през следващата година.
 
= Състезателни дисциплини =
 
Днешното състезание между роботи в Пловдив беше в три дисциплини. Първата от тях е „Мини сумо“ , в която абсолютно автономни роботи с еднакво тегло и размери трябваше сами да открият съперника на тепиха и да го изблъскат извън него. Втората дисциплина е „Супер линия“, в която участваха автономни роботи – по четири машини във всеки старт. Тук няма ограничение в размера и скоростта, но целта е да се направят повече обиколки по сложна линия с много завои. Изблъскването и изпреварването на съперника е част от играта.
 
Третата дисциплина е „Свободен стил“. В нея жури и публика оценяват идеи и тяхната реализация в сложни роботи.

Вашият коментар