Съвместна изложба на палестински и израелски артисти в ГХГ – Пловдив

Градската художествена галерия – Пловдив ще покаже над 40 работи на палестински и израелски артисти на изложба „Страна на чудесата“. В сградата за временни експозиции на „Княз Александър Батенберг“ 15 са подредени общо 43 фотографии, плакати, компютърни рисунки, дигитален печат, смесени техники и видеоарт произведения, които показват отношението на артистите към израело-палестинския конфликт. Изложбата се открива днес, 4 март, в 16 часа.

Куратор е Шърли Мешулам, а създател Джоузеф Бен Бассат. Сред ветераните артисти (35 на брой) в тази изложба, има носители на наградата на Израел, както и преподаватели в университети в Израел и чужбина.

Изложбата обхваща период от 25 години, между 1987 г. и 2012 г. Фокусът е върху нагласите и реакциите на израелските и палестинските артисти към емоционални състояния, продиктувани от силно въздействащите събития в рамките на израелско-палестинския конфликт: израелската окупация на териториите, експулсирането на граждани и унищожаването на арабски села; появата на "Първа интифада" през 1987 г., на "Втората Ал-Акса интифада" през 2000 г., периода на продължаващите терористични нападения и самоубийствени атентати в Израел, изграждането на разделителната стена през 2002 г

„Изложбата се открива за първи път в Хайфа, един град със западен начин на живот, където еврейски и арабски жители живеят един до друг. Това е един от градовете, известен със своята модерност, но същевременно и с толерантността си по отношение на междукултурните и етнически различия, това е градът, в който съм родена и израснала. – споделя кураторката Шърли Мешулам, „По-нататък, изложбата ще пътува към Бундестага в Берлин, а след това и към Европейския парламент в Брюксел, както и до други столици в Европа. Надявам се тя да допринесе за по-доброто разбиране и осъзнаване на това, което се случва с хората в региона като цяло, както и да представи живота им в контекста на израелско-палестинския конфликт,“ добавя още тя.

Изложбата „Страна на чудесата“ ще гостува в Градска художествена галерия до 22-ри март.

За автора

Вашият коментар