Тони Пранджева рисува приказки за възрастни с пъстротата на детството

На 8 април от 18:00 ч. във фоайето на Дома на културата „Борис Христов” се открива самостоятелна изложба  „Животопис” на Тони Пранджева

Тони Пранджева живее и твори в Пловдив. Завършва Национално училище по приложни изкуства в Троян, а след това – колеж по дизайн в София. Член е на Регионална занаятчийска камара – Пловдив. Участвала е в редица колективни изложби, а настоящата изложба „Животопис” е първата ѝ самостоятелна. 

„С първата си самостоятелна изложба от художествена керамика и живопис Тони Пранджева ни поканва в тайника си. Надниквайки там, виждаме цветове и форми  в композиция и в хаос едновременно. Човешки лица, птици, цветя, къщи, дървета, покриви, котки, слънца, пътища, хоризонт и  крила,  с които  не спира да  лети. Зашеметяващи изображения, наблюдения, отражения, светове и жажда  за тях, в стъпки от  огън и акценти. Кукер, който  иде да събуди силата на  земята за пролетта и за плодородието. 

Благословена с дарбата да вижда красота навсякъде, Тони Пранджева се изразява по много начини. В нейния Животопис живеят  и други изкуства – и музиката, и поезията, и представлението на  форми със съдържание. Има повече от това, което очите ни  виждат. Нарисувала е с пъстротата на детството приказки за възрастни, в които  понякога ни се иска  да  заживеем – къщи, които  вместо покриви имат калпаци, вместо прозорци – дълбоки очи и вместо врати – отворени длани за  разпятие и прегръдка. Около тях се скита младостта.  Слънцето  целува  портите им и посажда любов, за да никне нежност. 

Аз харесвам приказките, които ми разказва върху кeрамични мозайки и живописни платна  Тони Пранджева, защото вярвам че  само любовта може да отвори  душата, да й дари криле и да я научи да лети”.  –  Роса Соколова.

Изложбата може да бъде посетена до 22 април

Вашият коментар