Творчеството на Радичков оживява на екран

В рамките на петнадесет дни творчеството на Радичков оживява в пълнометражни филми

В първата по рода си изчерпателна панорама на Радичков в киното ще бъдат включени някои от по-малко известните филми. Прожекциите ще се провежда в „Одеон“ и „Дом на киното“.

Пътят на Йордан Радичков в екранните изкуства е обвързан с редица от най-големите имена в историята на българските кино и театър. Редом с режисьорите от няколко се нареждат цяла плеяда от любими актьори като Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев,  Георги Парцалев, Константин Коцев, Васил Михайлов, Тодор Колев и още обичани таланти.

Наред с пълнометражните филми по творчеството на Радичков, посетителите ще могат да видят и късометражните заглавия, сред които се откроява единственият опит на Наум Шопов като кинорежисьор, базиран на текста „Хляб“ от книгата „Барутен буквар“.

Заедно с безплатните прожекции в кино Одеон, за любителите на киното ще бъдат на разположение и няколко документални филма, посветени на Радичков и приближени, важни за творческия му път културни дейци. Това са документалните филми „Черказки хроники“, „Това име го забравете“ и „45 градуса по Азарян“.

 

За автора

Вашият коментар