Уникално лазерно шоу освети изпълнението на над 120 гайдари на фестивала Чуйте Девин

Шоуто на гайдарите бе кулминацията в двудневния фестивал, който събра повече от 1 000 участници от цяла България на една сцена в сърцето на Родопите
 
Уникално лазерно шоу освети изпълнението на над 120 гайдари на фестивала „Чуйте Девин“. Светлинното зрелище представи Дани Лазер Шоу, а в мощната гайдарска група се включиха музикантите от Гайдарски състав Девин с ръководител Емил Чолаков и „101 каба гайди“. Атракцията бе кулминацията в двудневния фестивал „Чуйте Девин“, който събра в сърцето на Родопите музиканти, певци и танцьори от цяла България. 
 
Във второто издание на фестивала на гайдари и кавалджии взеха участие групи и индивидуални участници от с. Болярци – общ Садово, с. Миланово – общ. Своге, софийското село Мърчаево, с. Крислово – общ. Пловдив, с. Чернево – обл. Варна, с. Злокучене — общ. Пазарджик, Китен, с. Веселие – общ. Приморско, Дупница, с. Мокрен – общ. Сливен, с. Калековец – общ. Марица, с. Радуил – общ. Самоков, Перник, Варна, Плевен, с. Чепинци, с. Клисура, Сапарева баня и др. На сцената се изявиха и групи и индивидуални участници от града домакин Девин и околните населени места. С мощен звук на гайди огласиха площада гайдарите от гайдарски състав Девин и музикантът Емил Казалиев, красиви танци и пъстри носии показаха децата от ОДК – Девин. Специален поздрав за всички гости от близо и далеч бяха и изпълненията на групите от Буйново и Борово. 
 
В уникалния спектакъл, който закри фестивала, взеха участие доайенът на гайдарите в Девин Манол Ташков родопските певици Вера Башова и Миглена Бекриева, славеят на Странджа Златка Ставрева, любимецът на публиката Александър Александров – Алекс. Атрактивните танцьори от формация „Майсторите на танца“ взривиха публиката с темпераментно дръм шоу. Площадът заигра под отривистите удари на тъпаните, когато танцьорите слязоха от сцената и се смесиха със зрителите, за да накарат всекиго да почувства ритъма.
 
Публиката остана без дъх, когато мощният звук на 120 гайди огласи целия град, а площадът грейна в светлини. Светлинните ефекти бяха специално режисирани за изпълнението на гайдарите от Дани Лазер Шоу и бяха показани за първи път в България. За финал зрителите видяха изпълнението на Dia, чиито песни на основата на българския фолклор с модерни аранжименти покориха класациите в цял свят.
 
Фестивалът „Чуйте Девин“ се проведе за втори път тази година под патронажа на кмета на Община Девин Красимир Даскалов.
 
 
Организатор е Продуцентска къща „ЕНИ филм“ в партньорство с Община Девин. Целта на фестивала е да популяризира традиционните за Родопите гайда и кавал като провокира изпълнители от цяла България и гости от чужбина да включат тези инструменти в атрактивни, модерни и разнообразни изпълнения. В сърцето на Родопа планина сред уникалната природа и лековитите топли минерални извори фестивалът се превръща в незабравимо преживяване и за участниците, и за публиката.

Вашият коментар