Управителният съвет на Пловдив 2019 се разцепи, неполитическите фигури напускат

Управителният съвет на фондация Пловдив 2019, която трябва да изпълни проекта Европейска столица на културата окончателно се разцепи. Неангажираните с политическото мнозинство в пловдивската власт фигури обявиха, че напускат фондацията – това са журналистът Пенка Калинкова, Мариана Чолакова и Милена Чакандракова. Причината е, че на днешната сесия Общинският съвет не върна Манол Пейков в Управителния съвет, а вместо това назначи журналиста-яростен защитник на ГЕРБ Антон Баев.

Според Пейков, очаква се своето напускане да обяви и последната неангажирана политически фигура – бизнесменът Любозар Фратев. По този начин в управата на организацията ще останат единствено хора, свързани директно с политическата власт на града, в пълно противоречие със съветите и насоките, дадени от Мониторинга на Европейска столица на културата.

Припомняме, че издателят Манол Пейков бе отстранен от фондацията преди няколко седмици, с мотиви за конфликт на интереси за издаването на книга по проект на "Пловдив 2019". По-късно в различни медийни участия всички гласували политици обясниха, че не са разбрали и не са прочели внимателно за какво точно гласуват. Така се очакваше на следващото заседание Пейков да бъде върнат в УС, но това не се случи, а в момента проектът е пред окончателен провал. Успоредно с това в последните месеци Пловдив 2019 получи първи транш от обещани 7 млн. лв. средства от държавата, които същият този Управителен съвет вече ще може спокойно да ги разпределя по свое усмотрение и без контрол от никого.

За автора

Вашият коментар