Уъркшоп и три изложби в Данчова къща

Данчова къща отваря врати от днес (20-ти септември) до 25-ти септември за любителите на религиозното изкуство. От 17:00 часа студенти от Академията за Музикално и Танцово Изкуство – Пловдив (АМТИИ) от специалност „Църковна живопис” ще демонстрират пред публика как се рисуват икони.С помощта на техните преподаватели, които ще им дават насоки в работата, младежите ще показват подготовката и самото изписване на икони.

Паралелно с това те ще представят изложба от икони, стенописи и мозайки в две зали в Данчова къща. От 18:00 часа се открива изложба „Българските манастири” на архитект Славчо Мерджанов, която ще представи 60 акварелни рисунки на манастири и храмови комплекси, разположени в три зали.

Арх. Славчо Мерджанов е роден през 1934 г. в с. Златитрап. Завършва гимназия в Пловдив, а по-късно учи
архитектура в София. Голяма част от професионалния си път извървява в НИПК (дн. НИНКН), където се заражда любовта му към паметниците на културата и тя остава за цял живот.

Сред творбите му могат да бъдат открити изображения на Бачковски манастир „Успение Богородично”, Рилски манастир„Св. Иван Рилски”, Троянски манастир „Успение Богородично”, Кукленският манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“, Мулдавски манастир „Св. Петка”, Араповски манастир„Св. Неделя”, Черепишки манастир „Успение Богородично”, Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил”, Калоферски манастир „Въведение Богородично”, Белащенски манастир „Св.Великомъченик Георги Победоносец” .

От 18:30 часа се открива фотографска изложба „Арменските светини от двете страни на Арарат”, посветена на 25-тата годишнина от Независимостта на Република Армения в град Пловдив.Тя се организира от Арменски Културно-информационен център, гр. Пловдив под патронажа на Почетния консул на Република Армения в града под тепетата.Експозицията е разположена в пет зали в Данчова къща.

Армения е първата страна в света, приела християнството за своя религия. Велика Армения ревностно съхранява традициите на това учение , построените храмове и манастири са от най-красивите строени в древността, като и днес все още вълнуват сетивата на хората . Много от храмовете на древната столица Ани са уникални по своя градеж. В експозицията ще видите храмовете в днешна Армения и такива от другата страна на Арарат .

За автора

Вашият коментар