Започва второто издание на Кинофестивал не-Възможното образование

Започва второто издание на Кинофестивал не-Възможното образование за документални филми, организиран от Сдружение “Общност за демократично образование”

Тази година част от филмите ще гостуват и в още няколко града извън столицата, включително и в Пловдив.

Екипът на пловдивското издание на фестивала е подбрал 9 документални филма, които представят разнообразни успешни практики на учене и преподаване от цял свят. Целта е да се запознаят зрителите, които са и възможни участници в образователния процес (ученици, учители, родители), с многообразието на методи и системи за обучение. 

В рамките на кинофестивала ще се предостави и пространство за диалог и дискутиране на възможностите за подобряване на образователната среда в различните общности. След прожекцията на всеки филм публиката ще има възможност да дискутира и постави своите въпроси по представените теми с поканените гости, които са специалисти в различни области на образованието. 

Пловдивското издание на фестивала се организира съвместно от екипи на училище “Слънчев лъч”, сдружение “Общност за свободно образование”, “Младият Пловдив чете” и Народна библиотека “Иван Вазов”.

Прожекциите ще се проведат на 16,17, 18, 23 и 24-ти февруари, а домакини на събитията ще бъдат ЧОУ “Слънчев лъч” и Народна библиотека “Иван Вазов” в рамките фестивала “Младият Пловдив чете”.
 

ПРОГРАМА

16.02. (събота) в ЧОУ "Слънчев лъч"
13:00 ч. 
“Ние сме тези, които очаквахме” + дискусия
(We are the people we’ve been waiting for)
2009 г., САЩ
Режисьор: Дарил Гуудрич
Времетраене на филма: 80 мин.
Дискусия със Светла Тодорова
Историята във филма се фокусира върху образователния опит на пет млади хора от Суиндън, Англия, като разглежда трите основни стълба, върху които е изградена настоящата образователна система в световен мащаб: учебни програми, тестове и преподаване. Наблюдава се как милиони млади хора се провалят от системата и режисьорът изследва алтернативни начини за използване на таланта, който съществува в подрастващото поколение.
16:00 ч. 
“Валдорф на 100: Научи се да променяш света” + дискусия
(Waldorf 100 – Learn to change the world)
2017 г., Германия
Режисьор: Пол Зерер
Времетраене на филма: 20 мин.
Дискусия с Кристина Димова
Валдорфската педагогика е създадена от Рудолф Щайнер- известен повече като основател на философското течение Антропософия. Филмът показва деца, учители и родители от цял свят, които работят по големите педагогически предизвикателства на нашето време, използвайки този вид педагогика: как да позволим на децата да разгърнат себе си, вместо да ги формираме по наш образ; нуждата от по-хуманно образование и от повече хуманни ценности в образованието; как детето да се превърне във възрастен по здравословен начин.
––––––
17.02. (неделя) в ЧОУ "Слънчев лъч"
13:00 ч. 
“Училища на доверието” + дискусия
(Schools of trust)
2015 г., Германия
Режисьор: Кристоф Шуман
Времетраене на филма: 60 мин.
Дискусия с Гергана Лесенска 
Кристоф Шуман, баща и учител, се пита, има ли училища, в които децата обичат да учат и се чувстват щастливи? Разбира за съществуването на демократични и свободни училища в Германия и решава да посети някои от тях. Шуман се интересува от произхода на демократичните училища, от това как са развили идеята и как се справят днес. След като посещава всички тези свободни училища, в които учениците са щастливи, успешни и поемат отговорност за живота си, Шуман решава да основе подобно училище, в което неговите деца да съхранят любопитството и радостта си и да ги използват като подкрепа в живота си.
15:00 ч. 
“Съмърхил” + дискусия
(Summerhill)
2008 г., Великобритания
Режисьор: Джон Ийст
Времетраене на филма: 110 мин.
Дискусия с Виктория Червенкова
"Съмърхил" е игрален филм по действителен случай за английското демократично училище със същото име, станало вдъхновение за десетки прогресивни и алтернативни училища по света. Създадено през 1921 г. от А.С.Нийл, то е може би най-старият модел за детска демокрация. Филмът разказва за ежедневният живот в училището и трудностите, пред които то е поставено.
–––––-
18.02. (понеделник) в Народна библиотека "Иван Вазов"
15:00 ч. 
“Забраненото образование”
(La educacion prohibida completa)
2012 г., Аржентина
Режисьор: Херман Доен
Времетраене на филма: 145 мин.
Филмът представя разнообразни образователни алтернативи и неконвенционални училища в Латинска Америка и Испания, отразяващи необходимостта от нова образователна парадигма. В него се разглеждат самообразованието, системата на Монтесори, прогресивното образование, Валдорфска педагогика, домашно образование, демократично образование и т.н. Филмът е разделен на 10 тематични части, като всяка от тях представя различен поглед върху образованието в рамките на училището и извън него. Във филма се представят повече от 90 интервюта с образователни деятели, учители и родители. Това е един напълно независим проект, който има за цел да подхранва и подбужда обществен дебат за основите на училището, за развитието на едно интегрално образование, основано на любовта, уважението, свободата и знанието.
17:30 ч. 
“Монтесори педагогика”
(The Montessori method)
2012 г., Великобритания
Режисьор: Хелън Уикам
Времетраене на филма: 27 мин.
Дискусия с Виолета Жекова
Филмът разказва накратко за живота на Мария Монтесори, за решението й да учи медицина и за това как се заражда идеята й за метода. Още като студентка започва работа в болница за изоставени психично болни деца в Рим. Там, наблюдавайки как децата си играят с хляб, се замисля за ползата от това да им се предоставят материали, с които да се научат сами на различни умения. Така тя разработва материалите, които и днес са част от нейното наследство.
Чрез интервюта с представители на различни Монтесори организации и на научната общност в сферата на образованието в Англия се разглеждат основните характеристики на Монтесори образованието, но и се демонстрират различни гледни точки към метода.
––––––
23.02 (събота) в ЧОУ "Слънчев лъч"
13:00 ч. 
“Ненасилствена комуникация в училище” + дискусия
(Culture of Peace in School with NVC)
2015 г., Дания
Режисьор: Мариан Расмусен
Времетраене на филма: 40 мин.
Дискусия с Емилия Илиева-Крайнова
Конфликтите са част от живота, но те могат да бъдат основа за развитието на социални и личностни умения – стига да умеем да разбираме личните нужди, които ги причиняват. Ненасилствената комуникация (ННК), разработена в трудовете на Маршал Розенберг, може да създава мирна среда за учене в училищата. В пет кратки видеа поредицата представя по какъв начин ННК може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая. Първият филм представя конфликт в предучилищна група. Филмите 2-4 доразвиват темата и ни показват по-подробно как учителят използва ННК, за да се справи с възникналия конфликт. Филм 5 представя ситуация между момче в шести клас и негова учителка. С ННК учителите създават по-добре подготвени деца, способни да се справят с конфликтите в днешния сложен и непрекъснато променящ се свят.
–––––-
24.02 (неделя) в ЧОУ "Слънчев лъч"
13:00 ч. 
“Защо тези деца обичат училище?” + дискусия
(Why do these kids love school?)
1990, САЩ
Режисьор: Дороти Фадиман
Времетраене на филма: 62 мин.
Дискусия с Елена Стойчева
Заснет преди цели 27 години и носител на филмови награди, филмът на Дороти Фадиман представя осем американски училища от края на 80-те години на миналия век, от Калифорния до Източен Харлем. Те са необикновени и постигат отлични резултати, благодарение на алтернативните методи на обучение. Дороти Фадиман ни запознава с техните характерни отличителни черти и ни кани да изследваме какви са причините едно училище да бъде успешно.
15:00 ч. 
Сугестопедията
Времетраене: 20 мин.
Прожекция на кратки видеа за сугестопедията и проф.Лозанов.
Дискусия с Елена Стойчева
––––––––-
Вход: Свободен за всички събития*

За автора

Вашият коментар