Сдружени: Силата да сме заЕдно е темата на Граждански будилник 2022

„СДРУЖЕНИ: Силата да сме заЕдно“ е темата на тазгодишния конкурс за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2022. За пета поред година фондация „Български център за нестопанско право предизвиква младите творци от цялата страна да открият и пресъздадат своето виждане за правото ни на сдружаване и как изглежда то в действие.

Желаещите да се включат имат време до 1 април 2022 г. да подадат свои авторски предложения на сайта на организатора.

Конкурсните категории, в които ще се състезават авторите, както всяка година, са три: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Три са и основните въпроси, които организаторът отправя към кандидатите, за да предизвика идеи и образи по темата:

>> Какво означава единност и откъде идва силата да сме заЕДНО? Потърси примери сред гражданските организации или доброволческите групи, които днес усилено помагат на нуждаещите се от подкрепа.

>> Защо е важно да имаме правото да се сдружаваме в името на общи каузи? Как изглежда нарушаването на това наше право? И какво може да доведе след себе си?

>> Има ли смисъл в това да се обединяваме около общи идеи, цели, послания?

Изкуството има силата да говори с въздействащ и ясен глас, да променя нагласи, да повдига важни за обществото въпроси и да води до реална промяна. На това вярване стъпва организаторът на инициативата, чиято мисия е да подкрепя хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. В тази мисия повярваха и членовете на журито, с чиято експертна оценка в края на юни 2022 г. ще отличим най-въздействащите и събуждащи фотографии, илюстрации и текстове.

В конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК участие могат да вземат български и чуждестранни автори със или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите.

В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки. Жури в категорията са: Надежда Павлова, Мирослав Маринов и Александър Николов.

В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси. Творбите ще се оценяват от жури в състав: Велина Мавродинова, Розалина Буркова и Весела Данчева.

В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа. Най-добрите сред тях ще избере жури в състав: Веселина Седларска, Стефан Иванов и Зарина Василева.

Най-добрите творби в отделните категории ще получат парични и символични предметни награди, а по-широка селекция произведения ще бъде представена в рамките на изложба на открито пред Народен театър „Иван Вазов“. Победителите ще бъдат отличени на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК vol.2 в края на юни в Регионалния център за съвременни изкуства Топлоцентрала, София.

Повече информация и условия за кандидатстване са налични на сайта на организатора.

За автора

Вашият коментар