„Службогонци“ в бургаската опера

В смутно време – не само в локален, а и в глобален план, посланията на мюзикъла от Парашкев Хаджиев „Службогонци“, който ще бъде представен в сряда, 4-ти май, от 19 часа в залата на Бургаската опера, звучат актуално. Болезнено познати са ни събитията в забавната постановка, персонажите имат изумително съвременен облик, а осмиването на домогването до власт с всевъзможни средства също съответства на нашето време. Комедийната сатира „Службогонци“ е по либрето на Банчо Банов, създадено по едноименната комедия на Иван Вазов. Дядо Вазов е всепризнат познавач на народопсихологията ни, която, уви, е непоколебимо застопорена, дори и в днешните динамични дни. Всепризната максима е, че изкуството е като барометър за нелицеприятните факти и отношения, дори само за да ни помогне да осъзнаем първопричините за тях…  Представлението на „Службогонци“ гарантира именно настроение, забавна трактовка на вечно актуални теми, словесни закачки, ярко артистично присъствие, абсурдни ситуации и искрен смях със саркастично-горчиво-поучителен характер. А рефренът: „Служба, служба, малка, голяма, от тебе по-хубава няма!“ звучи като че ли с днешна дата, напълно в синхрон с девалвацията на ценностите…

И смешни, и леко тъжни констатации се правят по време на спектакъла, а като остатъчно усещане е възгорчивият вкус на осъзнати истини под камуфлажа на комедийните ситуации, разкриващи всеки от героите в характерната им светлина.

Диригент на „Службогонци“ в сряда е именитият маестро Иван Кожухаров. Режисьор на постановката, която брилянтно и с хирургическа точност, където острието попада на най-болезнените теми, отразява съвремието ни, макар действието в пиесата на Вазов да се развива в началото на XX век, е доц. д-р Александър Текелиев, Сценографията е на Иван Токаджиев, художник на костюмите е Чавдар Чомаков, диригент на хора – Невена Михайлова, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор – Христо Белчев. 

Вашият коментар