„Тумбаито“ сътвориха латино шоу на Главната

Един огнен концерт с прекрасни български песни, съчетани с ритъма на темпераментна салса и невероятни градуси на настроението, разтърси снощи центъра на Пловдив. В събитието, организирано от Община Пловдив през втория ден от програмата, посветена на празника 24-ти май, Калин Вельов и неговата супер група ТУМБАИТО представиха „Златните български шлагери от 60-те и 70-те“.

Най-любимите хитове от най-романтичния период на българската шлагерна музика,  прозвучаха в колоритни латино аранжименти, с участието на салса клубове от Пловдив, открит урок по латино танци и дейно участие на публиката.

Концертът се състоя на откритата сцена пред сградата на община Пловдив, а пловдивчани чуха песните „Ропотамо“, “Нетърпение“, „Една девойка ме попита“, „Урок по танци“, „Болката от ляво“, „Тъмнокосо момиче“, „Сбогом море“, „Черно и бяло” и още много хитове на едни от най-обичаните изпълнители от 60-те и 70-те години.

„Тумбаито“  е първата по рода си в България латино формация, създадена през 2007г. и изпълняваща 100% танцувална салса. Групата има зад гърба си концерти със световно известните имена Jimmy Bosch, Herman Olivera, Frankie Morales, Tito Puente Jr. , Johnny Vazquez, както и участия в клубове и на международни салса фестивали в България, UK, Румъния, Турция, Македония и Кипър.

Музикантите споделят, че постоянно обогатяват репертоара си от стари хитове, повечето от които са абсолютно непознати на младото поколение българи. Те са от репертоара на известни наши изпълнители и звучат в „латино прочита“ на „Тумбаито“,в изпълнение на виртуозни музиканти.  Калин Вельов – създателят на групата е известен перкусионист, специализирал в латино отдела на Ротердамската консерватория. Пловдивчанинът Мартин Ташев докосна сърцата на публиката с чудесните си гласови възможности, независимо, че е изключително популярен и като тромпетист, който работи в БИГ Бенда на БНР. В групата е известният тромпетист Мишо Йосифов, както и още един пловдивчанин – пианистът Милен Кукошаров, те правят аранжиментите. В брас секцията са още Милен Петров (тромпет), Велислав Стоянов – тромбон и Борис Таслев – единственият латино басист в България, който свири на специфичния за тази музика „бейби бейс“. Христо Ганев на конги и Калин Вельов на тимбалес са ритъм секцията.

Тумбаито правят латино вариант на песните и така ги преобразяват, че често публиката не може да ги познае веднага. Стилът е изчистен, песните са много приятни за слушане, а към тях се добавят части на вокална импровизация, която е много характерна за този стил.

В края на концерта, всички желаещи от публиката имаха възможност да се качат на сцената за открит урок по салса, под вещото ръководство на професионалните танцьори. Останалата част от публиката обаче, не остана равнодушна, като хората се разпределиха на групи и с много настроение усвоиха първите стъпки на огнената танцувална салса.

За автора

Вашият коментар