За 12-а година се провежда експеримент „Събуди се“ (Wake ъп)

Животът е експеримент. Той експериментира с нас, ние експериментираме с него. Ако не го правехме, щяхме да тъпчем на едно и също място, а това не води нито до развитие, нито до деградация. Затова за 12-а поредна година екипът на Сдружение „Събуди се!“ провокира тези, които откриват душата си в природата, да се присъединят към приключението „Събуди се!“, познато още и като „WakeЪп!“.

В рамките на шест дни – от 5 до 10 юли 2022, в подножието на Родопа планина, в близост до Кукленски манастир „Св. св. Козма и Дамян“, посетителите ще се насладят на горските дарове и ще се забавляват, обединени от изкуство, спорт, архитектура, творчески работилници, наука и спецификите на биоразнообразието.

Програмата през 2022 г. включва стотици събития, в които са въвлечени родни и чуждестранни доказани в сферата си артисти, биолози, специалисти по селското стопанство, спортисти, медици, занаятчии, последователи на алтернативната медицина и много други. Всички пърформанси и уъркшопи са селектирани с амбицията да предизвикат тялото и ума на гостите. Да погъделичкат тяхната любознателност, да засилят интереса им към непознатото, да открият нови хоризонти и да се научат да съжителстват в синхрон със заобикалящата ни среда.

Идеята на Експеримент „Събуди се!“ е многопластова: да предложи едно различно семейно преживяване, сред прохлада и растителност, в разгара на лятото; да подтикне към осъзнаване за баланса между човек и дива среда чрез взаимно уважение, опазване на гората и поддържането ѝ чиста; достигане на едно по-висше интелектуално и духовно ниво на отделния индивид, без значение от възраст, пол и националност; да даде поле на изява и възможност на досег с публика на независими творци; да събере заедно хора с различни виждания и възприятия за света, с цел обмяна на опит, дискутиране на разнообразни теми, повдигане на въпроси и казуси и търсенето на техните отговори.

Акценти от програмата:

Традиции и обичаи: кукери, нестинари, гайдари, народни танци и песни, наричане

За децата: неформално образование, творчески работилници, детска градина, въжена градина, куклен театър, цирк

Природосъобразно земеделие: ашладисване, компостиране, безоранно земеделие, раздаване на стари сортове семена, домашни био градини

Практики за вътрешно развитие: йога, тай чи, паневритмия, винг-чун, индиански практики, какао церемония

Себепознание: астрология, хюман дизайн, ген ключове

Женско пространство: натурална гинекология, пренатален период, майчинство, даоистки женски практики, йога за жената

Терапии: рейки, моксотерапия, енергийни масажи, природно лечение, звукотерапия

Музика: концерти, акустични концерти, джем сешъни, диджей парти, уроци по африкански танци, медитация с гонг и пеещи купи

Занаяти: грънчарство, тъкане, тепана вълна, мекраме, месене и печене на хляб

Други: лабиринт на сетивата, куполно строителство, ракетни печки, екстремни спортове, таро, импро театър, енергийна ефективност, общностно съжителство, рециклиране, залесяване, рисуване с къна

Организатор на фестивала e Сдружение „Събуди се!“. За удобство във фестивалното село ще са разположени и тоалетни, чешми с вода за миене, чешми с питейна вода, медицински пункт, бани, пунктове за храна и напитки, паркинг, къмпинг зони за палатки и др.

За автора

Вашият коментар