12 Университета протестират днес

12 университета излезнаха днес  в 10 часа на общопротестно шествие. То тръгна от главния вход на НДК и продължава по бул. "Витоша", за да стигне до Министерски съвет, където ще бъде връчена декларация с исканията на студентите. Националният браншов синдикат "Висше образование и наука" при КНСБ също ще участва в шествието.
Заедно с представителите на синдиката в протеста ще се включат и преподаватели и служители от Софийски университет, НАТФИЗ, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националната спортна академия, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Университета по библиотекознание и информационни технологии, УНСС, ХТМУ, ВСУ.
 
Основните искания, които ще залегнат в протестната декларация, са спешна финансова помощ за университетите, които са застрашени от преустановяване на учебната дейност през зимните месеци и сформиране на кръгла маса с участието на всички заинтересовани страни, на която да се обсъди и предложи цялостна стратегия за развитието на българското висше образование през следващите 15 години. Протестиращите настояват на основата на тези предложения и при пълна прозрачност да бъде приет новият Закон за Висшето образование. Това трябва да стане не по-късно от 1 юли 2011 година. Студентският съвет на Софийския университет се разграничи от протеста, организиран от представители на няколко вуза, включително и на СУ, стана ясно от официална позиция на Студентския съвет, изпратена до медиите. Причина за това са неясно поставените от организаторите причини за протест и постоянно променящите се искания към правителството. Част от исканията на инициативната група студенти вече са изпълнени от Министерство на образованието, младежта и науката и ректорското ръководство, уточнява още Студентският съвет.
 
Пак днес от Българската академия на науките ще дадат пресконференция, на която да отговорят на въпроса "Кой, защо и как иска да ликвидира БАН?". От академията обещават всички ръководители на научни звена, които бяха обвинени за лошо управление на имоти да изнесат истинските факти.
 

Вашият коментар