Правителството успокоява студентите с нови средства

40 млн. лева допълнително ще се отделят в бюджета за образование догодина съобщи министър Сергей Игнатов вчера по "Сеизмограф". Добрата новина донесе зам.министър Горанов на заседание на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на 20 октомври.
 
Парите ще бъдат поделени поравно между средното и висшето образование. Министър Игнатов обясни, че студентите са повече отпреди пет-шест години, а средствата са едни и същи. Така е паднал размерът на издръжката за един студент. Сега тя е 632 лева, а с допълнителните пари ще се доближи до равнището от 2009 година. "Сега с тези пари, които ще получим – 40 милиона, половината ще отидат за по-малките и мисля, че това е нормално. Останалите 20 млн. обаче ни дават възможност да вдигнем издръжката на студентите с 10%", съобщи министърът.
 
Игнатов каза още, че вече са разписани обещаните 4,6 млн. лева за стипендии до края на годината. Освен това от ноември започва втора фаза от програмата за европейски стипендии, по която са планирани 46 млн. лева. Министърът на образованието, младежта и науката заяви още, че спирането на топлата вода през лятото в общежитията в Студентския град е било закононарушение, защото държавата плаща целева субсидия за социално-битови дейности.
 

Вашият коментар