Експерти препоръчват въвеждането на стандарти за ранни грижи за децата с лицеви аномалии (ВИДЕО)

Водещи медицински експерти от България и чужбина препоръчват въвеждането у нас на описаните в Европейски стандартизационен комитет стандарти за лечение на пациенти с лицеви аномалии. За да бъдат прилагани, трябва да бъдат приети и наложени от Здравното министерство.

Водещи експерти от България и Европа препоръчват въвеждането на стандарти за ранни грижи за децата с лицеви аномалии. Очаква се решение от Министерството на здравеопазването.

През 2015 Европейският комитет по стандартизация (CEN) ратифицира Технически доклад, CEN/TR 16824:2015 „Ранни грижи при бебета, родени с цепнатина на устната и/или небцето“. Стандартизационният документ е създаден от специалисти от Австрия, Белгия, България, Естония, Финландия, Франция, Германия, Литва, Испания, Холандия, Румъния и Обединеното Кралство,

България е сред малкото страни, в които липсва протокол за лечение на вродените цепнатини на устната и лицето. Поради тази причина, приемането на Техническия доклад от Министерството на здравеопазването както и създаването и разпространението сред болничните структури на български нормативен документ, има първостепенно значение за:

  • Превенцията на изоставянето на деца с ВЛА.
  • Създаването на протокол за лечение, координиращ работата на специалистите ангажирани в лечението на ВЛА за постигане на оптимални резултати;
  • Стартиране на процес по синхронизиране на лечението на ВЛА в България с това в Европа.
  • У нас Здравната касата финансира единствено хирургичното лечение и това е крайно недостатъчно.

Комплексният подход в лечението, описан в Европейски стандартизационен документ включва – първи грижи за бебето непосредствено след раждането, които да гарантират храненето на новороденото; в периода от 3 до 10 месечна възраст се осъществява хирургическото лечение за затваряне на цепнатината, следват работа с логопед, за да има детето разбираем говор, консултации и евентуална работа с ортодонт – за да се постигне правилен растеж на зъбите. В европейската практика се препоръчват и консултации с психолог, който да окаже подкрепа на семейството непосредствено след раждането, а в по-късен етап и на самото дете.

Държавата не осигурява тази крайно необходима намеса и работа на специалистите по хранене, на психолог, на ортодонт и логопед.

В продължение на 20 години асоциация АЛА се грижи за това децата, родени с лицеви аномалии да получават възможно най-адекватното лечение, като търси възможности и работи с организации от чужбина като ЕСО и Smile Train. Все по-значим е приносът и на хората с разбиране, съпричастност и благородство – дарителите на АЛА.

Асоциация АЛА тази година навършва 20 години от своето създаване. Юбилеят ще бъде отбелязан на 3 юни от 11 часа в ДНА в Пловдив с участието на ансамбъл „Тракия“ и „Куклици“. Ако и вие искате да подкрепите децата и техните семейства – заповядайте!

За значението на техническия доклад чуйте повече във видеото от председателя на сдружение „Асоциация лицеви аномалии“ (АЛА) – Жана Ангелова:

Вашият коментар