Кръгла маса разисква темата за обездвижването при децата

Сдружение „BG Бъди активен“ организира кръгла маса  на тема „Обездвижване при децата – рискове за здравето и когнитивното им развитие“

На 28-ми, в София, ще се състои конференция, част от проекта Active Voice.  Събитието ще се проведе в Хотел Форум, София (Бул. “Цар Борис III” 41) и е на тема „Обездвижване при децата – рискове за здравето и когнитивното им развитие“.

Обездвижването е рисков фактор за редица заболявания и неимоверното нарастване на количество на децата със затлъстяване през последните 20 години. За първи път в човешката история, децата ни са поколение, което ще живее 5 години по-малко от родителите си.

През 2016 година се проведе 3-то национално проучване на затлъстяването при децата, а данните на Националния център по обществено здраве и анализи от последното проучване от 2013 г. показват, че с наднормено тегло (включително затлъстяване) сред 7-годишните са 32,4% от момчетата и 28,6% от момичетата, като от тях 15,7% от момчетата и 12,2% от момичетата са със затлъстяване.

Затлъстяването и наднорменото тегло, особено в комбинация с липса на физическа активност могат да имат сериозни последици за здравето и развитието на децата! Увеличава се рискът от редица хронични незаразни болести (диабет пит 2, сърдечно съдови заболявания и т.н.). Наред с тях има сериозен риск за когнитивното развитие и социализацията на децата свързани с липсата на самочувствие и различните форми на изключване.

Докато проблемът за здравословното хранене е адресиран от редица институции, медии, родителски организация и т.н., то липсата на физическа активност остава тема, която извън широка обществена дискусия и извън плановете на интервенция на национално и местно ниво.

Сдружение „BG Бъди активен“ има за цел да промени тази ситуация, като Ви кани да станете част от мрежа от организации, личности и заинтересовани страни, работещи за повишаването на физическата активност на всички деца и младежи, особено тези, които се нуждаят най-много от нея – неактивните.

На кръглата маса „Обездвижване при децата – рискове за здравето и когнитивното им развитие“ експерти, заинтересовани страни и представители на училища и местни общности ще споделят опита и опасенията си по темата, като ще предложат решения, които сдружението е разработило на база работата си в сферата през последните 5 години. Лектори на събитието ще бъдат Проф. Ричард Бейли, Ласка Ненова, Паулин Харпър, Доц. д-р Теодора Светославова Ханджиева-Дърленска, Сашка Бенедичич Томат, Роуз-Мари Репо и Мартин Холцвег.

Регистрирайте се за събитието ТУК

ВИЖТЕ програма за събитието ТУК

За автора

Вашият коментар