Спорт за здраво сърце. Отбелязваме Световния ден на сърцето

Tютюнопушенето, алкохолът, ниската физическа активност и нездравословното хранене са основните рискови фактори водещи до сърдечно-съдови заболявания. Проучване показва, че смъртните случаи при 48 %  от  мъжете във възрастовата група между 45 и 64 години се дължат на тютюнопушене. Редукция само на този рисков фактор би довела  до намаляване на смъртността от сърдечно – съдови заболявания. В европейски и световен мащаб борбата с хроничните, неинфекциозни  заболявания, е насочена към рисковите фактори, към промоцията и профилактиката.

Всеки трети смъртен случай в България е в резултат на сърдечно-съдово заболяване. Съветите за здраво сърце са активен начин на живот, здравословно хранене и отказване от цигарите.

Днес, 29-ти септември отбелязваме, Световният ден на сърцето. Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Обездвижването се нарежда сред основните рискови фактори, водещи до заболяване и смърт. В глобален мащаб 6% от смъртните случаи се свързват с ниската физическа активност, докато физически активните хора рискуват в по-малка степен да заболеят от исхемична болест на сърцето, хипертония, диабет и т.н.

Вашият коментар