Световен ден на борба с рака – Ракът открит навреме е лечим!

Днес, 4 февруари, е Световен ден за борба с рака, откриването, лечението и превенцията на раковите заболявания. Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания.

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта.

 Ако не бъдат предприети съответни действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза. Статистиката показва, че заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение.

Липсата на обществена култура и профилактика и начинът на живот, а също и недостигът на средства и най-нови лекарства и модерна апаратура, са основните причини България да е сред водещите държави по онкозаболявания в Европа и света, посочват специалисти. 

Около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:

– Спрете употребата на тютюн и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи;
– Ограничите консумацията на алкохол;
– Избягвате прекомерното излагане на слънце;
– Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност;
– Редовно ходите на профилактични прегледи

За автора

Вашият коментар