За какво да внимавате, когато четете етикетите на хранителните продукти

Това е поредната ни статия относно правилното и здравословното хранене. Отново наблягаме на полезните съвети относно съдържанието на разни съставки в хранителните продукти, които купуваме. Живеем в 21 век и не можем да избегнем всички изкуствени добавки, но поне можем да ограничим техния прием. 

Опитвайте се да купувате храни, които съдържат същите съставки, които използвате у дома. Не вярвам да използвате фумарична киселина, натриев метабисулфит и още някакви страни химични наименования.

Когато четете етикетите на даден продукт обърнете внимание каква е първата съставка. Ако е захар и е в състава на зърнена закуска, черен шоколоад, диетична бисквита с по-малко мазнини –  по-добре я върнете на рафта.

Избягвайте продуктите, които имат прекалено много съставки на етикета си.

Внимавайте за лоши съставки прикрити като растителни мазнини. Ако забележете, че на етикета пише „растителна мазнина“ това обикновено означава, че това е частично хидрирана соя и/или масло от памуково семе. Ако на етикета пише „хидрирана растителна мазнина“ то това означава че ще консумирате кокосово или палмово масло.

Ако си купувате консервирани домати, особено под формата на готови сосове, обърнете внимание, че в 95% от тях се влага картофено нишесте.

Избягвайте продукти, съдържащи изкуствени оцветители, изкуствени подсладители, нитрити, нитрати, сулфити, калиев бромат и растителна мазнина.

Намалете, не минимизирайте,консумацията на продукти, които съдържат мононатриев глутамат), консерванти BHT (бутилхидрокситолуен), BHA (бутилхидроксианизол), TBHQ. Те представляват риск за здравето.

Много често производителите на храни ни заблуждават относно хранителните стойности за порция. Обикновено те отбелязват каква е стойността за определен грамаж, който доста често се разминава с това, което реално ще консумираме. 

Източник: WOW SPORT

Вашият коментар