Огромно дарение за болниците в Пловдив

Един от най-големите производители на медицинска апаратура в света BTL Industries се включва в борбата срещу COVID-19. Днес компанията дари 15 апарата за обдишване, които ще бъдат разпределени в УМБАЛ „Св. Георги“, както и в  двете общински болници – МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и МБАЛ „Св. Мина“ Дарението бе предадено лично от изпълнителния директор на BTL България Георги Петков в присъствието на кмета Здравко Димитров, зам.-кмета по образование Стефан Стоянов, началника на клиниката по инфекциозни болести в УМБАЛ „Св. Георги“ доц. д-р Олиана Бойкинова и зам.-директора по административно-икономически въпроси в УМБАЛ „Св. Георги“ Момчил Мавров.

Освен ценната апаратура BTL Industries дариха и 100 000 респираторни маски за лечебни заведения и медицински центрове в града. Сред получателите са 8 общински ДКЦ, 3 медицински центъра, Онкологичният диспансер и болниците МБАЛ „Св. Пантелеймон“ и МБАЛ „Свети Мина“. Общата стойност на дарението е 1 милион лева.

„Отправям искрените си благодарности към BTL Industries Bulgaria за оказаната помощ в този така тежък момент. Вашата компания е пример за това как отговорният бизнес подкрепя общността и е ангажирана да допринася заедно да се справим с трудната ситуация, пред която са изправени жителите на Пловдив и цялото ни общество“, коментира кметът Здравко Димитров.

Той допълни, че жестът на фирмата е безценен, защото дава шанс да бъдат спасени хиляди човешки животи.

10 от апаратите за обдишване ще бъдат предоставени на УМБАЛ „Свети Георги“, където се лекуват 1/3 от заразените с COVID-19 от Пловдив и региона. МБАЛ „Св. Мина“ ще бъде оборудвана с 3 апарата за обдишване, а МБАЛ „Св. Пантелеймон“ ще получи два. 

Доцент Бойкинова коментира, че основно звено в лечението на тежко болните с дихателна недостатъчност е кислородотерапията.

„Изключително благодарни сме на фирмата BTL за дарението на апаратите за обдишване и искрено се надяваме много човешки животи да бъдат спасени благодарение на тях“, коментира доцент Бойкинова.

В знак на признателност кметът Здравко Димитров връчи благодарствено писмо и грамота на изпълнителния директор на BTL България Георги Петков, с която той бе отличен като посланик на доброто в инициативата на общината „Пловдив – град на доброто“.

Вашият коментар