Виенският симфоничен оркестър с два концерта на Античен театър

В Епископската базилика на Филипопол днес се проведе пресконференция по повод гостуването на легендарния Виенски симфоничен оркестър в Пловдив. Официалният оркестър на град Виена ще изнесе два концерта на емблематичния Античен театър на 9 и 10 септември. Началото е в 20 часа. Събитието се организира от Сдружение „Тракия“ и се осъществява  с финансовата подкрепа на община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2022 година и в партньорство с посолството на Австрия. 

Михаел Гюнтер разказа за оркестъра и неговата 120 годишна история, време през което са посетили повече от 100 страни. Виенският симфоничен оркестър, който се нарежда сред водещите състави в света пристига за първи път в България. Програмата ще включва Увертюрата „Кориолан“ от Лудвиг ван Бетовен, виртуозния Първи концерт за цигулка на Николо Паганини и Симфония № 9 „Из новия свят“ от Антонин Дворжак. Историческите концерти са под диригентството на маестро Найден Тодоров – виенски възпитаник и директор на Софийската филхармония. Солист е световно признатият интерпретатор и експерт на музиката на Паганини маестро Марио Хосен, когото често наричат „българският Паганини“.

Никога не сме идвали в България. Време е да променим това! Горди сме, че ще посетим Пловдив с два концерта, заедно с виртуозния Марио Хосен и Найден Тодоров, който ще дирижира този оркестър за първи път. Радостта сред музикантите е огромна, а голямата ни радост се допълва от факта, че това ще се случи на Античния театър. Изключително съм впечатлен от Пловдив – град  толкова древен, а в същото време млад, с невероятна атмосфера! Нещо, което музикантите също ще усетя. Благодаря на организаторите и на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, че направиха това възможно

Каза  Михаел Гюнтер. Той допълни, че в оркестъра свири още един пловдивчанин – Иво Йорданов, контрабас.

„Роден съм Пловдив, възпитаник съм на Музикалното училище, гражданин съм на Австрия и жител на Виена. Симбиозата между тези два града и програмата, която ще изпълним ги свързва в една силна емоционална нишка. В творчеството на Паганини съм влюбен от дете. Този концерт ме връща в ранна детска възраст, в спомени от музикалното училище. Заедно с маестро Найден Тодоров и Михаел Гюнтер избрахме програма, която да обединява в естетиката си музика от различни култури“

Разказа маестро Марио Хосен.

Н. Пр. г-жа Андреа Вике – Посланик на Република Австрия и бивш музикант, сподели своята голяма любов към класическата музика. Тя разказа няколко интересни примера от историята на Виенския симфоничен оркестър, които в най-голяма степен разкриват защо той е толкова уникален и неповторим. Такъв е нетрадиционния концерт от 1913 г., наречен „Концерт с плесница“ и разкри, че често изявите на оркестъра предизвикват оживени дискусии, защото те винаги носят в себе си голямо предизвикателство. Характерно за Виенския симфоничен оркестър е, че представя революционно нова музика, съчетана наравно с класическата. Тя допълни и още една българска връзка. В края на 20- те години, оркестърът е имал концерт с музиката на Панчо Владигеров, а световният диригент маестро Херберт Фон Караян тогава е свирил на пианото.

„Тези два концерт в Пловдив – Европейската столица на културата през 2019, ще бъдат уникално събитие. Пловдив е възхитителен жив град, съчетал в себе си история, култура и настояще и аз съм сигурна, че това ще е наистина прекрасно събитие!“

Каза още Нейно превъзходителство и сподели, че по времето на концертите, нейният мандат като посланик ще е приключил, но тя с радост ще предаде поканата на нейния наследник.

От вчера билети за двете дати 9 и 10 септември се продават на касите пред общината, в ДК „Борис Христов“, в Туристическия център на Римския стадион, касата на Античен театър, в цялата мрежа на Ивентим в страната и онлайн. Цените са от 40 до 100 лева. На сайта на Виенския симфоничен оркестър също са обявени двете дати в програмата, като там концертът носи името „Филипопол“.

Вашият коментар