Парламентарни избори 2022

На 2 октомври 2022 г. ще се проведат парламентарни избори, за избирането на народни представители в 48-ото Народно събрание на Република България. Те са извънредни, след като бе гласуван вот на недоверие към правителството на Кирил Петков, а впоследствие бяха върнати и трите проучвателни мандата (на ПП, ГЕРБ-СДС и БСП) на президента Румен Радев.

Общо 28 са партиите и коалициите, които ще се включат в борбата за влизане в парламента, а кандидатите в техните листи са над 5000. Пълен списък на партиите може да видите тук – партии и коалиции на избори 2022. В парламента влизат 240 народни представители, само от тези партии, които са получили над 4% от гласовете на изборите.

Страната е разделена на 31 многомандатни изборни района (МИР), като всеки от тях изпраща в Народното събрание определен брой народни представители. Тези райони по същество отговарят на областните центрове в страната, а изключение са само София град (три района) и Пловдив (два района).

В секциите с по-малко от 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини, а в останалите гласуването е с машини. Право да гласуват имат всички граждани на България, навършили 18 години, с изключение на лишените от свобода.

Изборният ден стартира в 7:00 и завършва в 20:00 часа. Гласуването може да бъде удължено с максимум един час – до 21:00 ч. В предстоящите избори могат да гласуват и сънародниците ни в чужбина, където ще бъдат отворени над 700 секции в повече от 60 държави.

Mediacafe призовава всички свои читатели да гласуват! Само така можем да повлияем на посоката на развитие на нашата родина. Гласувайте за бъдещето на България!

За автора

Вашият коментар