Пловдивски филм за българския туризъм отличен в международен фестивал

Пловдивският културтрегер и специалист в туризма Виделина Гандева спечели престижна награда на осмото издание на Международен фестивал на туристическия филм, който всяка година се провежда в Турция. Тази година фестивалът премина в по-скромен формат в Анталия заради скорошните земетресения. Филмът се казва „Come to Bulgaria“ и е създаден с цел привличане на посетители към страната ни в периода на пандемията от Covid-19, когато хората се страхуваха да пътуват и туристическият поток драстично намаля. Смисълът на видеото е да популяризира България и да покаже на туристите, че тя е тук, със своето богато културно и историческо наследство, и ги очаква в едно по-хубаво бъдеще.

„Страната ни притежава уникален туристически живот в четири сезона, невероятна туристическа инфраструктура и суперструктура. В клипа може да се видят Небет тепе, кадри от „Дефиле на младото вино“, за да подчертаем вино и гурме туризма, изпълнение на нестинарски танц и други красиви гледки. Опитали сме се за кратко време да кажем и покажем много за родината и народа ни“, подчертава Виделина Гандева.

Тя е автор на сценария, режисьор и глас зад кадър. Директор на продукцията е Радостина Нейчева, оператор е Хачик Язъджан, а продуцент е Орфей клуб Уелнес. Музиката е авторски аранжимент на песента „Зайди Зайди“, направен и изпълнен от Денислава Станева.

Амбицията на екипа не е да участва в конкурси, но случайно откриват фестивала на организация Cinetour и решават да пробват, за да си сверят часовника. В него се надпреварват над 350 филма от общо 38 държави за едва 9 категории. Журито е съставено от професионалисти от цял свят, с президент Джан Сарачоглу. Наградените държави са седем, като България печели в две категории, а пловдичаните грабват наградата в категория „Туристически услуги“. Останалите държави са Унгария, САЩ, Турция, Испания, Украйна, Португалия.

„Това, което ми направи силно впечатление, е, че журито държи основно на посланието, а не толкова на кинематографията. Много сме горди, че във фестивала участваше и Джашуант Шреста, който е двукратен носител на награда „Еми“. Всъщност нашата награда се изразяваше в специална грамота и поемане на всички разходи по пътуване и настаняване. В рамките на няколко дни организаторите се грижеха чудесно за нас, приеха ни изключително гостоприемно и ни разходиха из едни от най-впечатляващите си забележителности“, допълва Виделина.

Екипът е поканен да вземе участие и във фестивал в Португалия от зам.-председателя на Cinetour. Виделина и колегите ѝ имат идея да организират фестивал на туристическия филм в Пловдив, тъй като градът разполага с нужния капацитет, а международната организация е готова да им съдейства.

За автора

Вашият коментар