Над 3000 деца ще имат възможност да събират разделно в детската градина и училище

Шишеяди и цветни кошчета за разделно събиране на опаковките зарадваха учебни заведения в страната

Повече от 3000 деца и подрастващи ще имат възможност да изхвърлят своите опаковки разделно. Благодарение на участието, и доброто си представяне, в кампанията Ден на рециклирането, осем учебни заведения получиха награди – Шишеяди и кошчета за разделно събиране, които поставиха на територията на учебните си бази.

Над 100 учебни заведения се включиха в кампанията, координирана от сдружение BG Бъди активен, като организираха  различни еко занимания като почиствания, работилници, активни игри #безотпадъци, модни ревюта и арт дейности от преизползване на  отпадъчни материали и други. Всички участващи училища и детски градини организираха разделно събиране на пластмасови бутилки, като в рамките на 1 месец те събраха над 5 800 кг.  Инициативата запознава учениците с нуждата от опазване на околната среда и поставя основите на тяхното отговорно поведение. Всички участващи учебни заведения получиха сертификат “Герои на рециклирането”.

Ден на рециклирането се организира като част от кампания “Искам да съм полезен… Рециклирай ме!”, а четирите учебни заведения, които бяха излъчени от организаторите, след обработване на подадените отчети са: 40 СУ „Луи Пастьор“ град София, ДГ “Синчец”, град Варна, СУ „Христо Ботев“, град Карнобат и ДГ „Европейчета“ Враца. Те поставиха Шишеяд на територията на своя двор, а сред останалите активни учебни заведения, които бяха отличени със специална награда- кошчета за разделно събиране за инсталиране на двора са ДГ 35 „Детска радост“, Варна;  СУ „П.Р.Славейков“, Кърджали; ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с. Старо Оряхово; ОУ“Св.П.Хилендарски“-с.Езерче. “Важно е учениците да имат достъп до места, в които лесно, бързо и по атрактивен начин могат да изхвърлят разделно своите пластмасови бутилки, които употребяват ежедневно. По този начин се стимулира интереса и любовта им към природата и нейното опазване. От друга страна поставянето на Шишеяд или кошчета за разделно събиране е пример за добра практика във възпитанието на навици за разделно събиране на пластмасови отпадъци и ще даде база за бъдещи дейности, свързани с рециклирането.”, коментират педагози от учебните заведения – “Стремим се да насочим вниманието на цялата училищна общност, която включва учители, ученици и техните семейства, към ползите от рециклирането”. От сдружението координатор ще продължат да споделят към учебните заведения различни ресурси, помощни материали и отворени покани за включване в различни кампании и събития свързани със зелено образование.

„Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“ е кампания на сдружение BG Бъди активен, която се осъществява с подкрепата на Фондация Кока-Кола

За автора

Вашият коментар